Židé v Praze oslavili Chanuku

Na neděli 2. prosince připadl letošní první den židovského svátku Chanuka. Jinak se mu také říká svátek světel nebo také svátek zasvěcení a je vůči běžnému kalendáři značně pohyblivý. Termíny počátku Chanuky v nejbližších letech jsou například zde. Podle židovského kalendáře začíná Chanuka vždy 25. dne měsíce kislevu a končí 2. tevetu. Tento osmidenní svátek připomíná vítězství makabejského povstání proti syrské nadvládě dynastie Seleukovců v Jeruzalémě a vypráví příběh jednoho ze zázraků v židovské historii.

Když v roce 165 př. n. l. Jehuda Makabejský osvobodil jeruzalémský chrám, potřeboval pro jeho znovu zasvěcení naplnit a zapálit sedmiramenný svícen zvaný menora. V poničeném chrámě sice trocha oleje zůstala, ale bylo to množství, které by za normálních okolností hořelo pouze jeden den. Na přípravu speciálního oleje opatřeného pečetí velekněze však Židé potřebovali dní osm. Podle tradice však olej vydržel hořet, dokud nebyl hotov nový. Na památku této události se každý den rozsvěcuje jedno světlo na osmiramenném svícnu zvaném chanukija. Podrobné informace o slavení Chanuky, historických událostech, zvycích i tradičním občerstvení si můžete přečíst například přímo na webových stránkách Federace židovských obcí v ČR.

Letošní veřejné pražské oslavy Chanuky začaly hned v neděli 2. prosince, kdy byl na Palachově náměstí opět rozsvícen velký osmiramenný svícen. Tato událost byla organizována ortodoxním židovským společenstvím Chabad Lubavič, které u nás vede rabín Manis Barash. O průběhu události, které se zúčastnili také zástupci Hlavního města Prahy nebo velvyslanec Izraele, jsme podrobněji informovali zde. Přímý přenos celého večera vysílal internetový portál Televize Černá Kukla a je stále ke shlédnutí zde. Navzdory hustému dešti se akce zúčastnilo několik desítek lidí a panovala skutečně slavnostní nálada. Na fotografie a dvě krátká videa se můžete podívat v galerii na konci článku.

Prostor pro mezináboženský dialog již tradičně nabídla domácí chanuková oslava rabína Shumi Berkowitze z konzervativní židovské obce Masorti. K zapálení chanukového svícnu, modlitbám a požehnání jsou zde pokaždé zváni zástupci dalších náboženských tradic. K zapálení druhé chanukové svíce letos přijal pozvání Pavel Hošek, kazatel Církve bratrské, farář Církve československé evangelické Pavel Sivák, ortodoxní rabín Manis Barash a starokatolický kněz Petr Jan Vinš. Záznam hlavních momentů chanukového večera je ke shlédnutí zde, fotografie z průběhu večera naleznete rovněž v galerii níže.

Chanuková světla se zapalovala také ve všech pražských synagogách. U příležitosti zapálení 4. chanukového světla se konalo otevřené shromáždění v Jeruzalémské synagoze. Svátečního požehnání se ujal vrchní pražský rabín David Peter. Hosty slavnostního odpoledne a večera byli například Klára Melíšková, Jiří Štrébl, Lucie Šoralová nebo skupina Neřež. Děti z dětského divadla Feigele pod vedením Vidy Neuwirthové zazpívaly chanukové písně a na varhany zahrál Václav Peter. Fotografie jsou k prohlédnutí na facebookovém profilu Židovské obce v Praze.

Závěrečnou chanukovou oslavu uspořádalo v Maiselově synagoze a na Hagiboru reformní židovské společenství Bejt Simcha. I zde vystoupily děti z divadla Feigele. K poslechu i tanci zahrála skupina Bengas. Pro děti byly připraveny sváteční dílničky. Nouze nebyla ani o tradiční chanukové pohoštění.

 

Související příspěvky:

Rozsvícení menory a zahájení oslav Chanuky 5779 – 2018 (zde)

Pochybnosti kolem smrti Šlomo Helbranse (zde)

 

 

Fotografie z rozsvěcení chanukije na Palachově náměstí (2. 12. 2018):

Videa z rozsvěcení chanukije na Palachově náměstí (2. 12. 2018):

 

Fotografie z chanukové slavnosti u rabína Shumiho Berkowitze (3. 12. 2018):

Foto a video: Jitka Schlichtsová.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments