Zemřela cvičitelka jógy Vlasta Kaplanová
Vlasta Kaplanová (1924-2018). Foto: rodinný archiv.

Mimořádná popularita jógy v české společnosti byla v Náboženském infoservisu nedávno zmíněna dokonce několikrát. Podíl na tomto stavu nemají jen duchovní učitelé, kteří jógu zařadili do svých originálních náboženských koncepcí,[1] ale také – a možná hlavně – ti, kdo v komunistickém Československu zdůraznili, že jóga může mít pozitivní důsledky pro zdraví, tělesnou kondici a celkovou spokojenost.

Do generace těch, kteří v 70. letech minulého století prosadili jógu právě s těmito důrazy do povědomí značné části populace, patří spolu s Miladou Bartoňovou (1917–2008), Rostislavem Hoškem (1928–1999), Karlem Wernerem (*1925), Rudolfem Skarnitzlem (1925–2015) či Borisem Merhautem (1924–2016) také Vlasta Kaplanová. Příslušníci této silné generace přitom do různé míry chápali a prožívali jógu jako duchovní cestu. Náboženský aspekt jógy byl možná právě u Vlasty Kaplanové nejméně viditelný. Také smuteční oznámení nemá žádný náboženský odkaz; paní Kaplanová je na něm připomenuta jako „milovnice pohybu a jógy“. Ale hlavně jako „výjimečný člověk“, a tím opravdu byla.

Narodila se 11. ledna 1924 v Bratislavě a stala se pedagožkou. Organizovala pohybová cvičení a hlavně její zásluhou se jejich součástí stala od roku 1970 i jóga. Pro jóginy a zájemce o jógu neúnavně organizovala jógové pobyty a školení. Od roku 1977 se stala členkou nově vzniklého výboru jógy při Ústředním ústavu tělesné kultury. Zasloužila se o vznik komi­se jógových cvičení v organizaci Základní a rekreační tělesná výchova (ZRTV) při Českoslo­venském svazu tělesné výchovy a stala se vedoucí této komise. Po roce 1989 působila jako cvičitelka a činov­nice Unie jógy České asociace Sport pro všechny. Ještě ve svých 90 letech byla členkou výboru Unie jógy. Snad právě jóga a pohyb vůbec jí totiž umožnily duševní svěžest až do vysokého věku. Zemřela 11. prosince letošního roku, a bylo jí tedy téměř 95 let. Rozloučení s Vlastou Kaplanovou se v Praze koná právě dnes.

Psali jsme v Dingiru:

Dingir 4/2002: Jóga

Související příspěvky:

Jóginka, která jen šla životem (zde).

Guru Iyengar by oslavil sté narozeniny (zde).

„Jóga člověka nepřivádí k Bohu“: indičtí křesťané proti povinné józe na školách (zde).

Sto deset let od narození českého mystika (zde).

[1] Mám na mysli především Eduarda Tomáše (1908–2002) nebo Jiřího Vacka (*1931).

Náhledový obrázek z prezentace Unie jógy, v níž Vlasta Kaplanová působila.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments