Vyšetřování svědků Jehovových v Nizozemsku
Ústředí nizozemských svědků Jehovových v Emmenu. Fotografii je možné zvětšit. Foto: Wikipedia.

Nizozemská zpravodajská internetová prezentace „RTL“ News (RTL Nieuws) a několik deníků (např. zde) zveřejnily 6. prosince 2018 zprávu o vyšetřování sexuálního obtěžování dětí mezi členy svědků Jehovových. Podle policejních zdrojů vyústilo toto vyšetřování do doposud nevídaného zásahu v pobočce (v národním ústředí) svědků Jehovových v nizozemském Emmenu. Pobočka byla 19. listopadu obsazena třiceti policisty. Zároveň začala prohlídka a zajišťování důkazů v dalších dvou Sálech Království (modlitebnách svědků)[1] a ve čtyřech bytech na území Nizozemska. Zabavení dokumentace údajně povede k rozsáhlému vyšetřování svědků Jehovových na celém území.

Svědkové Jehovovi tvrdí, že jejich interní dokumenty nemá nikdo právo zkoumat. Prokuratura se ale vyjádřila v tom smyslu, že spisy a informace o vnitřních záležitostech jsou nezbytné. Prokuratuře se pravděpodobně jedná především o záznamy z tzv. právních výborů, tedy interních náboženských soudů. Církve mají v Nizozemsku na základě zákona výjimečné postavení v ochraně své autonomie. Ministr Sander Dekker[2] ve Sněmovně reprezentantů v listopadu 2018 oznámil, že nedotknutelnost náboženství se vztahuje pouze na konkrétní duchovní, nikoliv na jednotlivé členy hnutí nebo celou organizaci v těch případech, kdy jde o trestní řízení. V Nizozemsku jde o první případ, kdy policie vnikla do budovy církve v souvislosti s podezřením na trestnou činnost.

Vše začalo v březnu 2018, kdy vystoupilo několik lidí, kteří veřejně kritizovali liknavý přístup vedení svědků Jehovových k sexuálnímu zneužívání. Namísto aby se jasně zastali obětí trestné činnosti prý vedoucí kryjí pachatele, když se dopouštějí protiprávního jednání. Ačkoliv se ozvalo 267 lidí ze společenství svědků Jehovových, kteří tvrdili, že byli sexuálně obtěžováni, představitelé svědků Jehovových spolupráci na vyšetřování v květnu nadále odmítali (viz článek zde). To byl patrně začátek děje, který vyvrcholil v listopadové razii.

Nizozemští vedoucí představitelé svědků přitom neudělali nic, čím by se lišili od praxe své organizace po celém světě: svědkové desítky let vyšetřovali pedofilní sklony svých členů a obtěžování dětí pouze interně a případy zneužívání dětí neohlašovali policejním orgánům, ale pouze o nich informovali své pobočky. Z poboček se materiály z interního vyšetřování zasílaly do sídla celosvětového vedení v USA. Odtud přišlo rozhodnutí, jímž většinou bylo pouze vyloučení viníka z organizace. Proto nemělo téměř třicet tisíc[3] svědků Jehovových v Nizozemsku[4] tušení, co se v jejich organizaci děje, a nevídaný zásah v jejich pobočce je velmi překvapil.

Ovšem z celosvětového hlediska tento zásah nebyl zas tak velkým překvapením: v posledním desetiletí čelí společnost svědků Jehovových (společnost Strážná věž) mnoha obviněním ze sexuálního zneužívání dětí po celém světě. V Austrálii, Velké Británii či USA jsou vedeny desítky soudních řízení. V mnoha případech se vedení svědků snaží „vykoupit“ mimosoudním vyrovnáním, aby se případy nedostaly na veřejnost.

A to je dnes situace podstatně lepší než před lety: do roku 2002 platilo pravidlo Vedoucího sboru (nejvyššího vedení organizace svědků Jehovových), že k prokázání sexuálního zneužívání musí být minimálně dva očití svědkové. Toto pravidlo traumatické zkušenosti dětských obětí i jejich rodičů jen zhoršovalo. V mnoha případech totiž tím pádem pachatel zůstal členem hnutí a oběti s pocitem zklamání hnutí opouštěli. Svědkové Jehovovi jsou dnes nuceni po celém světě toto pravidla přehodnocovat.

Více viz zde (anglicky) nebo zde (slovensky). Druhý z těchto zdrojů podrobně zpracoval změny postojů svědků Jehovových k zneužívání dětí a sexuálnímu obtěžování v jejich řadách (k dispozici zde). Jsou zde také uvedeny i nejznámější případy sexuálního zneužívání mezi svědky Jehovovými a soudní spory. Novinové články k nizozemskému případu: zde, zde, zde či zde.

Náhledový obrázek pochází z článku ze 6. 12. 2018 v prezentaci Hart van Nederland a obsahuje nápis, který tvrdí, že chránit zneužívající je urážka Božího jména.

 

Související příspěvky:

Perzekuce svědků Jehovových v Rusku (zde)

Seznam pronásledovaných svědků Jehovových v Rusku (zde)

Svědkové Jehovovi dále redukují své tiskoviny (zde)

Svědkové Jehovovi v Německu usilují o stažení knihy z trhu (zde)

 

Poznámky:

[1] Jeden z nich byl v Dordrechtu, druhý Sál Království nebyl uveden.

[2] Sander Dekker (*1975) je ministrem pro právní ochranu a ministrem školství. Zvolen za Lidovou stranu pro svobodu a demokracii (VVD: Volkspartij voor Vrijheid en Democratie).

[3] Přesný počet svědků v Nizozemsku ve služebním roce 2017 byl 29 756. Zdroj zde.

[4] Christelijke Gemeente van Jehovah’s Getuigen in Nederland.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments