Má mít veganství ochranu jako náboženství?

Ve Spojeném království se odehrává zajímavý právní spor. Jde v něm o otázku, zda je veganství vírou, která má právo na právní ochranu před diskriminací, jakou mají náboženství.

Jordi Casamitjana byl propuštěn ze zaměstnání v organizaci bojující proti krutému zacházení se zvířaty ve sportu (League Against Cruel Sports, LACS). Zatímco jeho bývalý zaměstnavatel tvrdí, že k tomu došlo kvůli hrubému porušení pracovní kázně, Casamitjana je přesvědčený, nebo to alespoň tvrdí, že důvodem je jeho „etické veganství“. Kvůli němu začal protestovat proti tomu, že organizace údajně investovala do firem, které provádějí pokusy na zvířatech, a ovlivňovala v tomto smyslu i další zaměstnance. Zastánce zvířecích práv LACS zažaloval. Před vlastním soudem má na jaře příštího roku zaměstnanecký tribunál rozhodnout, zda je veganství „filosofickou vírou“, což by mu zaručovalo ochranu podle antidiskriminačního zákona z roku 2010 (Equality Act). Ten zakazuje diskriminaci na základě věku, invalidity, pohlaví, genderové identity, partnerství, těhotenství a mateřství, rasy, sexuální orientaci a právě také kvůli náboženství a víře.

 

Jordi Casamitjana v roce 2017, foto Youtube

„Veganství je pro mne vírou, která ovlivňuje každý aspekt mého života,“ říká J. Casamitjana. Dodává, že mu nejde jen o dietní předpisy, ale o vyhýbání se tomu, aby svým jednáním způsoboval zvířatům utrpení. Pokud by o svých zjištěních o LACS mlčel, považoval by to za morální selhání, které by bylo v rozporu s jeho vírou.

Casamitjanův advokát říká, že pokud se jim tribunál a následně soud podaří přesvědčit, že se skutečně jedná o víru, kvůli níž byl diskriminován, bude se jednat o precedent, jenž dá pocit jistoty všem veganům, kteří si často stěžují, že jsou kvůli svému přesvědčení šikanováni, nebo nemají rovný přístup k některým službám. Podle čísel organizace The Vegan Society, která Casamitjanu podporuje, je ve Velké Británii asi 600 tisíc veganů, o 150 tisíc více než v roce 2014. „Pro mnoho lidí je veganství hlubokou vírou,“ říká Louise Daviesová z vedení této organizace: „Mohl by to být precedentní rozsudek, který nejen uzná hodnotu a důležitost veganství, ale rovněž potvrdí, že potřeby veganů v jejich zaměstnáních a každodenním životě musejí být brány vážně.“

Nick Spencer z think tanku Theos, který se vyjadřuje k různým aspektům vztahu společnosti a náboženství, však varuje před důsledky, které by takové rozhodnutí podle něj mělo: „Je ironií, že všechna tato práva jsou zamýšlena jako osvobození, avšak když budeme všichni bráni jako nositelé práv, má práva se budou střetávat s vašimi, budeme požadovat, aby mezi námi rozhodovaly soudy, a výsledkem bude, že utiskováni budeme všichni.“

Podle BBC, zde a The Independent, zde. Náhledový obrázek Pixabay.

 

Související příspěvky:

„Košer maso neexistuje.“ Židé objevují veganskou stravu (zde)

“Staňte se vegany! Vytvářejte mír!” Restaurace Loving Hut již deset let prezentují duchovní učitelku Ching Hai (zde)

Šríla Gópananda Bon přijel na svůj poslední daršan do pražské Vrindy, Šríla Paramadvaiti promluvil i o veganství (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments