Vánoce jako součást kulturní války

Většinu Američanů příliš nezajímá, zda sváteční přání zní „Radostné Vánoce!“, anebo „Šťastné svátky!“ Přesto hraje tento rozdíl významnou roli v kulturní a politické válce, již vede současná americká společnost, takže se někdy dokonce s určitou nadsázkou hovoří o „válce kvůli Vánocům“. Druhé přání, „Šťastné svátky!“ („Happy Holidays!“), totiž někteří Američané považují za výraz ignorující (nebo snad přímo popírající) křesťanské kořeny americké společnosti, a to ve jménu politické korektnosti. Američanů, citlivých na formu svátečního přání, se přitom nachází daleko více mezi republikány.

Podle analýzy průzkumu, který na začátku listopadu provedla americká agentura „Morning Consult“ mezi více než dvěma tisíci dospělých Američanů, by 56 % republikánů spíše nakupovalo v obchodech, v nichž se setkají s přáním „Radostné Vánoce!“ („Merry Christmas“). V obchodech, které jim přejí „Šťastné svátky!“, by 20 % republikánů spíše nenakupovalo. Jak je také vidět na přiloženém grafu (je možné ho zvětšit), demokraté mají naproti tomu rozdíl v preferencích obou pozdravů daleko méně dramatický a nejvíce z nich na formě přání ani nezáleží.

V kulturní válce samozřejmě nejde v první řadě o formu přání. Skutečně důležitý je pocit bělošských křesťanů, který je za citlivostí na slova vánočních přání skryt. Ti tvoří 73 % republikánů a pociťují, že současné kulturní změny způsobují ztrátu jejich dominantního postavení, které vyplývalo jak z jejich rasy, tak z jejich náboženství. Článek v internetové prezentaci agentury „Morning Consult“ z 28. 11. 2018 (zde), z nějž čerpáme, připomíná také loňský průzkum Pewova výzkumného centra (Pew Research Center, o tomto průzkumu jsme psali zde), podle nějž slaví Vánoce náboženským způsobem méně než polovina těch, co tyto svátky slaví. Malý „boj“ o vánoční přání tak odráží velkou změnu, jíž prochází náboženská identita obyvatel Spojených států amerických (více o této změně zde).

Čtenáři Náboženského infoservisu vědí, že pocity bílých křesťanů, převážně republikánů, hrály důležitou roli při volbě Donalda Trumpa prezidentem USA. Hrají také důležitou roli v některých Trumpových rozhodnutích – zcela okatě v přesídlení amerického velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma. Byl to také Donald Trump, kdo ve volební kampani burcoval proti politické korektnosti. Není jistě žádnou náhodou, že těch Američanů, kteří se domnívají, že ve společnosti je příliš politické korektnosti, a zároveň preferují obchody s přáním „Radostné Vánoce!“, se nachází třikrát více mezi republikány než mezi demokraty.

V Česku sice obdobné výzkumy chybí, ale z pouhého pozorování můžeme směle předpokládat, že podobná kulturní válka probíhá i v naší společnosti. Čtenářům Náboženského infoservisu tedy jeho redakce přeje „Šťastné svátky!“, ale raději také „Radostné Vánoce!“.

Související příspěvky:

Pew: Vánoce stále méně křesťanské (zde)

Nejevangelikálnější Bílý dům v historii (zde)

Donald Trump, Jeruzalém a druhý příchod Krista (zde)

Modlitba při otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě (zde)

„Postoje jsou důležitější než fakta.” K výročí inaugurace D. Trumpa o něm vyšla další kniha (zde)

Psali jsme v Dingiru:

1/2017 „Náboženský hlas pro Donalda Trumpa“ (zde)

Podle článku: Joanna Piacenza, Christmas Another Sign Partisan Divide Extends to Culture (zde)

Náhledové foto: Czarina Divinagracia, Morning Consult.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments