Rozsvícení menory a zahájení oslav Chanuky 5779 – 2018

Na náměstí Jana Palacha v Praze se včera večer i přes hustý déšť sešlo mnoho desítek lidí, aby společně oslavili začátek chanukového týdne. Promluvilo několik hostů, vzhledem k počasí však projevy nebyly dlouhé a zpravidla končily zvoláním: Šťastnou Chanuku – Happy Hanukkah.

První promluvil rabín Manis Barash, jenž vyzdvihl poselství Chanuky tak, jak je chápal i Tomáš Garrigue Masaryk. Právě na jeho počest a k stému výročí založení Československa byla letos na chanukový svícen zavěšena i česká vlajka.

Velvyslanec Izraele v Česku Daniel Meron ve svém projevu zmínil problematiku židovského hlavního města a ocenil krok prezidenta Miloše Zemana, který v Jeruzalémě otevřel české centrum. Jeho přání, aby se příští rok v tomto městě otevřelo i české velvyslanectví pak mnoho lidí ocenilo potleskem. Na tato slova navázal i poslední řečník, velvyslanec ČR v Německu Tomáš Podivínský, který konstatoval, že česko-izraelské přátelství je i díky současnému prezidentovi jedno z nejsilnějších, ne-li nejsilnější. Mimo to ale i zmínil osobnost Tomáše Garrigua Masaryka jako prvního státníka, jenž Izrael navštívil. Po něm je ve Svaté zemi dokonce pojmenován les. Proto Podivínský citoval generála Avigdora Kahalaniho, jehož heslo znělo: Kde jsou stromy, tam tanky neprojedou.

Mezi těmito dvěma řečníky mluvili i zástupci hlavního města a městské části Praha 1. Náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček zdůraznil, že je třeba žít ve vzájemném respektu. Místo starosty Prahy 1 Pavla Čižinského promluvil Petr Rachůnek, který označil Chanuku za svátek prvního boje za náboženskou svobodu. Jako velkého bojovníka za svobodu zmínil i Jana Palacha, na jehož náměstí se celá slavnost odehrávala.

Poté už jen byla za zpěvu hebrejských písní zdvižena plošina s hosty, kteří rozsvítili lampy na prvním a prostředním ramenu chanukové menory.

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan Štampach
Ivan Štampach
3. 12. 2018 23:04

Možná by bylo dobré napsat, kdo na Palachově náměstí ví, v jakém vztahu k židvským obcím je těch pár idí, kteří takto veřejně u nás zastuppují Chabad Lubavič Chbad Lubavič rabína Schnersona v roli mesiáše.