Thajské úřady přesvědčují muslimy, aby se nebáli očkování

Thajské ministerstvo zdravotnictví v jižních provinciích, kde žije početná muslimská komunita, od září eviduje přibližně 1 500 případů spalniček, které mají na svědomí již čtrnáct úmrtí. Rostoucí trend je pozorován již několik let. V loni byly na celonárodní úrovni zaznamenány tři tisíce případů, v roce 2012 to bylo jen tisíc. Právě odpor věřících muslimů proti očkování je podle úřadů pravděpodobnou příčinou nárůstu počtu onemocněných. Do vakcín se totiž jako stabilizující látka někdy přidává želatina získávána z vepřových produktů. Situace je nyní taková, že v některých oblastech je očkováno pouze 60 % populace, přičemž podle norem Světové zdravotnické organizace je k zamezení šíření infekce potřeba 95 %.

Ministerstvo zdravotnictví však uvádí, že ve vakcínách proti spalničkám, které se v zemi používají, vepřová želatina není. S podporou muslimských autorit nyní vede kampaň, která má obavy z očkování zmenšit. Ústřední islámská rada Thajska vydala prohlášení, že i v případě, že vakcíny nedovolenou látku obsahují, mohou ji věřící přijmout, protože zdravotní benefit převyšuje zákaz tuto látku pojídat jako potravinu. Opírá se přitom o oficiální prohlášení Indonéské rady ulamá, nejvyšší autority největší muslimské komunity na světě, která vydala podobné stanovisko v době, kdy se v Indonésii proti očkování vedla kampaň. Vakcínu je podle indonéských expertů na muslimské právo možné přijmout v případě, kdy neexistuje jiná možnost jak nemoci bránit.

V buddhistickém království žije skoro 5 % muslimů. Tradičně obývají nejjižnější provincie sousedící s Malajsií. Nyní však lze muslimské komunity nalézt v celé zemi.

 

Podle agentury Associated Press, zde, s přihlédnutím k jiným zdrojům. Ilustrační foto: Momentka z provincie Jala v jižním Thajsku, Tarik Abdel-Monem, Flickr.

 

Související příspěvky:

Buddhistický aktivista, který zpochybnil sloní bitvu v 16. století, nepůjde do vězení (zde)

Muslimští vůdcové v Keni proti ženské obřízce (zde)

Indonéský prezident v boji proti rostoucímu islamismu oživuje ideu pančasíly (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments