Bratrskou jednotu baptistů opustilo pět sborů kvůli ekumenismu a postoji k homosexualitě

Server Křesťan dnes v sobotu informoval (zde) o prohlášení, které vydalo pět sborů Bratrské jednoty baptistů (BJB): v Jablonci n. N., Kroměříži, Kuřimi, Lovosicích a Jílovém u Děčína. Informují v něm, že denominaci opouštějí kvůli tomu, že se vytrácí „základní pravdy, na kterých byla naše Jednota založena.“ Svým krokem chtějí varovat před „stále více se šířícím vlivem liberální teologie, která naši jednotu zhoubně odklání od původního směru BJB stojícího pevně na Božím slově.“ V jednotlivých částech prohlášení signatáři poukazují na „odklon od autority Písma svatého“, „ztrátu jednoznačnosti v učení o ospravedlnění pouze z víry“, „ztrátu jednoty“ a „neschopnost zachovat čistotu církve“.

Konkrétně jim vadí účast na ekumenickém hnutí a členství v Ekumenické radě církví, kterým se BJB „dopouští hříšných kompromisů na úkor poznané Pravdy“.

Dále je kritizována plánovaná ordinace žen: „BJB má již instalovanou kazatelku a drtivá většina sborů tento fakt akceptovala. Jak tedy potom můžeme obstát před naším Pánem, který tuto skutečnost v Písmu jasně zapověděl (1. Tim 2,12)? Místo abychom vzali vážně slova apoštola Pavla, který jako argument udává řád stvoření, někteří vedoucí v BJB, popřou radši i stvoření.

Zvlášť ostře se představitelé pěti sborů ohradili proti tomu, že BJB nezaujala jednoznačné stanovisko v otázce hříšnosti praktikované homosexuality: „Tímto jednáním se jen plně prokázal naprostý úpadek BJB, který byl však logickým vyústěním neřešení dlouhodobých podstatných problémů. Nejednota v otázkách, co je a co není hřích, a jeho následná tolerance, neobezřetnost k falešným učitelům a jejich učení, nebiblický postoj k pastýřskému úřadu a řada dalších věcí z naší Jednoty jako celku činí konfederaci vlažných učedníků (Mat 7,21; Luk 6,46).

Předseda BJB Pavel Coufal k situaci v prohlášení pro noviny Křesťan dnes uvedl: „Jako předseda VV BJB s tímto postojem zmíněných sborů nesouhlasím a jsem jím znepokojen. Výkonný výbor BJB o tom bude jednat 27. 11. 2018 a poskytne své prohlášení.“

Zmíněná témata jsou důvodem k dělení protestantských církví v mnohých částech světa. V USA se např. v roce 2009 od tamní anglikánské církve (The Episcopal Church) oddělily sbory, které nesouhlasily se svěcením homosexuálních duchovních, a vytvořily Anglican Church in North America. Nedávno jsme informovali o podobném dění uvnitř americké mennonitské církve (zde).

Prohlášení pěti sborů dostupné zde. Náhledový obrázek jabloneckého sboru Wikipedie. Logo BJB zde.

 

Související příspěvky:

Odlišný postoj k LGBT rozdělil americké mennonity (zde)

Američtí metodisté nepřijali formulaci, že Bůh není muž ani žena (zde)

Luterskou církev ve Švédsku opouštějí věřící (zde)

Biskup Kallistos vyzval pravoslavné k diskusi o stejnopohlavních vztazích (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Agapé
22. 6. 2022 12:45

Existují v ČR nějaké evangelikální sbory, které nejsou ekumenické, liberální, univerzalistické ani kalvínistické? Říkal jsem si, že s baptisty budu asi sympatizovat pro to co učí Justin Peters (jižní baptista) o Hnutí víry a také varuje před charismatismem (a asi i před pentekostalismem, řekl bych, jen jsem neviděl všechna jaho videa). No ale pokud by byl J. P. zároveň kalvínista, tak asi změním názor. A taky jsem si říkal, proč nemají biskupa, když Pavel stanovil, že církve mají být sjednoceny biskupem a biskup má mít patřičnou lásku i autoritu… Není sama absence biskupa znakem nekomplexnosti církve/sboru? Pokud víte o nějakém sboru rád… Číst dále ->

Roman Loudal
Roman Loudal
22. 10. 2019 11:11

Bratri odchazejici z BJB maji ve vsech trech bodech,ekumenismus,zeny kazatelky a homosexualita,naprostou pravdu.Sam jsem se setkal pri sve kritice ekumeny hlavne s RKC,kdy jse uvadel biblicke duvody proc ekumena s nimi neni mozna,naproste nepochopeni a zel az temer nepratelstvi.

Tom
Tom
28. 11. 2018 9:48

Ve sboru v BJB Kuřim jsem strávil necelý rok a za dlouhé roky, co jsem křesťanem to bylo poprvé, co jsem odešel z nějakého společenství kvůli otevřené herezi, která týden co týden zaznívala z kazatelny. Já rozumím výtkám vůči ekumenismu nebo ženám za kazatelnou, ale mám velký problém to přijímat od lidí, kteří mimo jiné tvrdí, že Ježíš byl ukřižován pouze za vyvolené. Hyperkalvinismus, nebo chcete-li křesťanský fatalismus, je přinejlepším na stejné rovině, jako shora zmíněný ekumenismus.

Jan P.
Reply to  Tom
28. 11. 2018 11:44

Správně jste to rozpoznal. Ono v celém tom “prohlášení pěti sborů” nezaznívá vůbec ten hlavní důvod, který stojí za vším tím rozporem, a tím důvodem je právě kalvinismus, který osobně považuji za formu sektářství. Z kalvinismu vyvěrají potom všechny další zmiňované i nezmiňované konflikty. Koho by zajímalo v češtině o kalvinismu více, tak mnoho informací zatím není, protože u nás se to teprve letos dostalo do aktuálního dění v církvi. Web pojednávající o kalvinismu je např. Hora Sion na https://horasion.wordpress.com/tag/kalvinismus/