Oddělování církve a státu v Řecku

Řecký premiér Alexis Tsipras a athénský arcibiskup Ieronymos se dohodli, že stát přestane platit duchovní Řecké pravoslavné církve. Celkem tak státu z výplatní pásky zmizí asi 10 000 kněží a dalších zaměstnanců. Jedná se o významný krok k jasnějšímu odlišení církve od státu.

Pravoslaví hrálo po dlouhá staletí v řecké společnosti důležitou roli, dnes je podle ústavy oficiálním státním náboženstvím a stále je pro většinu Řeků důležitou součástí jejich národní identity.

 

Hlava Řecké pravoslavné církve Ieronymos II. při setkání s tehdejším prezidentem K. Papuliasem (2005-2015, na fotografii vlevo) krátce po uvedení do funkce v roce 2008. Wikimedia Commons.

 

Podle smlouvy uzavřené v úterý 6. listopadu bude mít církev nárok na roční příspěvek od státu do speciálního církevního fondu. Dohoda má také zajistit urovnání desítky let starého sporu o majetek církve, která je jedním z největších vlastníků v zemi.

Zahraniční věřitelé Řecka se dlouho zasazovali o to, aby se v zemi zredukoval počet státních zaměstnanců, tedy i kněží, kteří jsou placeni ze stejného rozpočtu jako státní úředníci. Ročně šlo na kněžské platy asi 200 milionů €.

Dohoda čeká na schválení vládním kabinetem, parlamentem a ostatními církevními představiteli. Bude se také muset vypořádat s protesty ze strany některých kněží, kteří se již nechali slyšet, že budou svůj status státního zaměstnance bránit. „Za zachování současného postavení budeme bojovat,“ říká otec Georgios Sellis, předseda řecké asociace duchovních v rozhovoru pro web Proto Thema.

Zároveň s tímto návrhem probíhá v parlamentu diskuze o změně ústavy, která podle Tsiprasových slov nijak neomezí autonomii církve.

Podle agentury Reuters zde, ilustrační foto Spiros Vathis, Flickr.

 

Psali jsme v Dingiru:

„Řekové mezi Athénami a Cařihradem,“ Dingir 4/2013 (online zde)

 

Související příspěvky:

Protesty proti „nepravoslavné multireligiózní výchově“ na řeckých školách (zde)

Řečtí věřící protestují proti soše „Lucifera“ (zde)

Vysoké tresty pro athoské mnichy (zde)

Pew: Za uplynulých sto let se počet pravoslavných křesťanů (pouze) zdvojnásobil. Výjimkou je Etiopie (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments