Oddělování církve a státu v Řecku nebude mít hladký průběh

Nedávno jsme informovali (zde) o poměrně překvapivém výsledku dohody mezi předsedou řecké vlády A. Tsiprasem a hlavou řecké církve arcibiskupem Ieronymem. Ta se týkala některých aspektů nakládání s církevním majetkem a především platů duchovních, kteří by ztratili status státních zaměstnanců.

Dohodu musí kromě vládního kabinetu schválit Posvátný synod Řecké pravoslavné církve, který tvoří 82 biskupů. Mnozí z nich však proti návrhu ostře vystupují. Např. podle metropolity Anthima ze Soluně, druhého největšího města v Řecku, by se přijetí smlouvy rovnalo „národní sebevraždě“. Hlas tohoto biskupa byl nedávno slyšet v souvislosti s dalším tématem údajného ohrožení řecké identity – dohody s vládou Bývalé jugoslávské republiky Makedonie (FYROM) na uznání jejího jména Severní Makedonie. To je v Řecku velmi citlivé téma (viz např. rozhovor zde) a masové demonstrace na začátku roku podpořila řada prominentních církevních představitelů, kteří v tom spatřovali přílišný ústupek nárokům jejich severního souseda, který podle nich ohrožuje kulturní dědictví i územní celistvost Řecka.

Jisté obavy z obsahu dohody nakládání s církevním majetkem a platu duchovních zaznívají i z Cařihradského patriarchátu, pod jehož jurisdikci 36 z 81 diecézí v Řecku částečně patří.

Pro levicovou vládu A. Tsiprase jde o další krok směrem k „demokratičtější a pokrokovější“ politice v Řecku.

 

Podle The New York Times, zde. Ilustrační foto autor.

 

Související příspěvky:

Oddělování církve a státu v Řecku (zde)

Pew: Za uplynulých sto let se počet pravoslavných křesťanů (pouze) zdvojnásobil. Výjimkou je Etiopie (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments