V Irsku již není rouhání trestné, ve čtvrtině států světa ano

26. října proběhlo v Irské republice referendum týkající se paragrafu v ústavě, který zakazuje rouhání. Se silnou převahou 65 % v něm zvítězili jeho odpůrci. Celkově se hlasování zúčastnilo 44 % z celkového počtu oprávněných voličů a jeho výsledek je chápán jako další z řady politických a společenských změn v Irsku, které současný předseda vlády Leo Valadkar označuje za „tichou revoluci“.

Po dlouhou dobu bylo Irsko převážně konzervativní zemí se silným vlivem katolické církve. To se však znatelně mění. V roce 2015, jako první země na světě na základě referenda, uzákonila stejnopohlavní sňatky a letos v květnu umělé potraty. Sám Valadkar, který se úřadu ujal v roce 2017, se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci.

Výsledky hlasování přivítali i irští ateisté. „Znamená to pro nás zbavení se středověkého zákona, který u nás nikdy neměl být platný,“ prohlásil Michael Nugent, předseda organizace Atheist Ireland, pro niž bylo zrušení tohoto paragrafu v śtavě a v následném zákoně proti hanobení z roku 2009 dlouhodobým cílem.

Podle očekávání se o tuto změnu zasadili převážně mladší voliči. Podle listu Irish Times čtyři z pěti mladých hlasovali pro zrušení trestnosti rouhání, zatímco starší 65 let těsnou většinou 52 % ku 48 % byli proti.

Stephen Fry, zdroj: Wikipedia.

Před třemi lety vyšetřovala Irská policie výroky britského komika Stephena Frye, který v irské televizi označil Boha za „náladového a nespravedlivého šílence“. Jeho případ ale brzy odložila s tím, že nebylo pobouřeno dostatečné množství lidí.

Navzdory relativně nízké účasti považuje Michael Nugent výsledky referenda za další krok k přizpůsobení irských zákonů současnému způsobu života. „Společnost se posunula vpřed, už nejsme pod kontrolou katolické církve, ale stále nám z minulosti zůstalo mnoho škodlivých zákonů, kterých se potřebujeme zbavit, chceme-li se přizpůsobit dnešnímu světu,“ dodává.

Ke katolické církvi se v Irsku roce 2016 přihlásilo 78 % obyvatel, v roce 2011 to bylo pět procent více. 10 % se nehlásí k žádnému náboženství (více např. zde).

 *    *    *

Analýza agentury Pew Research Center z roku 2014 ukazuje, že rouhání zakazuje více než čtvrtina zemí světa a každá desátá země trestá odpadnutí od víry. Sankce se pohybují od pokut až k trestu smrti. Loňská zpráva v Londýně sídlící International Humanist and Ethical Union uvádí, že za rouhání a odpadnutí může být člověk odsouzen k smrti ve 13 zemích: v Afghánistánu, Íránu, Malajsii, Maledivách, Mauritánii, Nigérii, Pákistánu, Kataru, Saúdské Arábii, Somálsku, Súdánu, Jemenu a ve Spojených arabských emirátech.

 

Podle listu The Guardian, zde, s přihlédnutím k jiným zdrojům. Náhledový obrázek Pew Research Center.

 

Související příspěvky:

Egyptská vláda chce chránit křesťany, ale postihovat ateisty (zde)

Slavný ateista R. Dawkins vyjadřuje obavy z odkřesťanšťování Evropy (zde)

Bezbožné mládí? Generační rozdíly na náboženské mapě světa (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří Zajíc
29. 12. 2018 0:19

Proces, ke kterému dochází v Irsku, klade nutně otázku kvality života katolíků této země v předchozích desetiletích. Před třiceti lety napsal Michael Paul Gallagher knihu o náboženských poměrech v Irsku (u nás vyšla roku 2004 pod názvem Křesťanství a moderní kultura), kde už avizoval velké změny v irském přístupu ke katolické církvi. Rychlost, jakou se “sype” v Irsku tradiční katolictví je ovšem ještě větší, než jakou předpokládal. Něco podobného vidíme i ve Španělsku. Já to sotva mohu interpretovat jinak, než jako ukázku povrchnosti a určité zpuchřelosti katolické víry v těchto zemích. Většina lidí se tam dneska rozhoduje úplně proti tomu, co ještě před dvaceti lety se… Číst dále ->