Průzkum: Češi mezi východní a západní Evropou

Americká sociologická agentura Pew Research Center tento týden publikovala (zde) výsledky celoevropského šetření zaměřeného na vztah k náboženství, k národním hodnotám a aktuálním etickým otázkám.

Závěrem výzkumu je, že obecně existuje znatelný rozdíl mezi západní a východní Evropu. Češi jsou přitom v některých otázkách „západnější“ než Západ, a v jiných naopak  „východnější“ než mnohé východní země. Jindy je naše země uprostřed.

Zatímco v zemích střední a východní Evropy považuje náboženství za důležitou součást svého života větší počet lidí než v zemích západních, Češi spolu s Estonci jsou na samém konci tabulky, tedy až za UK (10 %), Švýcarskem (9 %) a Dánskem (8 %). Náboženství je důležité jen pro sedm procent obyvatel ČR. Nejvíce kladných odpovědí tazatelé obdrželi v Řecku (55 %), Bosně (54 %) a Arménii (53 %).

Většina obyvatel západoevropských zemí nepovažuje náboženství za klíčovou součást národní identity, a i v tomto je ČR (21 %) před mnohými zapadáními zeměmi, které tvoří většinu druhé poloviny tabulky. Nejvíce náboženství za klíčovou součást národní identity považuji lidé v Arménii (82 %), v Gruzii (81 %) a Srbsku (78 %). Ze západních zemí je to pak Portugalsko (62 %), Itálie (52 %) a Irsko (48 %).

Západoevropané jsou obecně vstřícnější k sexuálním menšinám. Většina oslovených v těchto státech souhlasí s manželstvím homosexuálů. A je tomu tak také v ČR, kde se pro uzákonění stejnopohlavních sňatků vyslovilo 65 procent respondentů. Na Slovensku je to 47 %, v Polsku 32 % a v Maďarsku 27 %. Podobně je tomu u otázky umělého ukončení těhotenství: V ČR s ním souhlasí 84 % respondentů, to je nejvíce ze všech středoevropských a východoevropských zemí, podstatně více než je tomu v Německu (76 %), Španělsku (72 %) nebo Portugalsku (60 %).

Naopak v případě postojů k islámu je ČR téměř v čele „východního bloku“, kde většina by nerada do rodiny přijala muslima, v Česku  jen 16 % respondentů nemá s tímto problém, méně je to už jen v Arménii (7 %). Pro srovnání: Slovensko 54 %, Polsko 36 % a Maďarsko 27 %. Největší otevřenost v tomto smyslu ukázali Norové (90 %) a Nizozemci (94 %). (Otázka nebyla kladena muslimům.)

Východoevropané také více souhlasí s tím, že jejich země svou kulturou převyšují ostatní. V Řecku s takovým názorem souhlasilo 89 % respondentů, v Rusku a Bulharsku 69 % a v Arménii 84 %. V Německu to je 45 %. Nejméně s tím lidé souhlasí ve Španělsku (20 %), Belgii (23 %) a ve Švédsku (26%). ČR je se svými 55 % někde uprostřed.

 

Související příspěvky:

Studie: Křesťanská identita Evropy a migrace (zde)

Nová čísla o evropské religiozitě: Češi stále výjimkou (zde)

Bezbožné mládí? Generační rozdíly na náboženské mapě světa (zde)

Bůh pro Čechy není příliš důležitý, ale i tak jsou šťastní, vyplývá ze studie (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
jan
jan
6. 11. 2018 13:37

Do Evropy se tradičně nazahrnovaly Arménie a Gruzie. Např. ve Velké obrazové všeobecné encyklopedii (Svojtka 1999) jsou uváděny pod Asií.

> Naopak v případě postojů k islámu je ČR téměř v čele „východního bloku“, kde většina by nerada do rodiny přijala muslima, v Česku jen 16 % respondentů nemá s tímto problém, méně je to už jen v Arménii (7 %). Pro
srovnání: Slovensko 54 %, Polsko 36 % a Maďarsko 27 %. Největší otevřenost v tomto smyslu ukázali Norové (90 %) a Nizozemci (94 %). (Otázka nebyla kladena muslimům.)

Proč jim nebyla kladena?

Martin Rubáš
Martin Rubáš
2. 11. 2018 12:02

Češi mají rozum. Lidé už mají plné zuby politické korektnosti a multikulturalismu. Multikulturalismus štěpí společnost přináší rozbroje, násilí a konflikt. A to přesně asi politici chtějí aby tím ospravedlnili vznik totalitního režimu.

http://www.epshark.cz/clanek/160/multikulturalismus-rozbiji-zapad

Robert Michalič
Robert Michalič
Editor
Reply to  Martin Rubáš
5. 11. 2018 12:07

Multikulturalismus má své problémy ale přináší i mnoho spokojeného a bezproblémového spolunažívání různych lidí – naše země nemají tolik zkušeností s migrací z o tolik odlišných kultur a proto se i lidé víc bojí. Proč si myslíte, že se Islamu či multikulturalismu bojí mnohem víc Čechů než občanů států, kde je multikulturalismus mnohem silnější? http://www.pewforum.org/2018/10/29/eastern-and-western-europeans-differ-on-importance-of-religion-views-of-minorities-and-key-social-issues/ Příjmout muslima do rodiny by totiž nemělo problém: 66% procent Francouzů (nemuslimů) 53% Angličanů (nemuslimů) 60% Irů (nemuslimů) 80% Švédů (nemuslimů) 82% Norů (nemuslimů) Čím si to vysvětlujete, že zrovna stát, kterému se migrační krize téměř zcela vyhnula se tak bojí a má jenom 12%? Proč by… Číst dále ->