Opět židozednářské spiknutí? Tentokrát na akademické půdě

Židovský tiskový a informační servis (ŽTIS) shrnul a doplnil informaci, která se poprvé objevila na konci září. Jedna ze 46 soukromých vysokých škol akreditovaných v České republice, Vysoká škola finanční a správní (VŠFS), ve svém programu Univerzita třetího věku vyučuje předmět Tajné společnosti. Vzhledem k tomu, že nejde o řádný studijní běh, nýbrž o doplňkový program zaměřený na vzdělávání veřejnosti, může předmět vyučovat mostecký podnikatel Ing. Jaroslav Srkal. Výuka je jinak na vysokých školách podmíněna akreditací a výběrovým řízením. Vyžaduje se kvalifikace v daném oboru (doktorát nebo provizorně příprava k němu).

Badatelskou a pedagogickou kvalitu vysoké školy garantuje její vědecká rada. Členem tohoto akademického orgánu VŠFS je prof. Aleš Gerloch, prorektor Karlovy univerzity a v současnosti neúspěšný nestranický kandidát do senátu (zisk 9.04 % hlasů) v senátním obvodu č. 17, což je zejména Praha 12 a další samosprávné městské části na západě a jihu hlavního města.

VŠFS řadí předmět mezi předměty historické, o nichž lze předpokládat, že i v populárně-odborném výkladu na Univerzitě třetího věku obsah výuky vychází z historických primárních (např. archivních) pramenů a z práce akademicky zakotvených historiků.

V materiálech školy byla k dispozici charakteristika předmětu, která naznačuje, že přednášející převzal konspirační legendy o tajných spolcích, které ze skrytosti ovládají politický, ekonomický, sociální a kulturní život společnosti. Příkladem spolků, o kterých se vrší legendy a které jsou součástí programu, jsou řády svobodných zednářů. Na základě obvinění z utajených rozvratných cílů byli pronásledováni totalitními režimy a ideologiemi.

ŽTIS zjistil, že součástí této výuky jsou rovněž Protokoly siónských mudrců, nikoli ovšem jako produkt ruského antisemitismu na začátku 20. století, nýbrž jako dokument, který je reálným projevem židovského plánu na ovládnutí světa. Úplný text domnělých protokolů vyšel jako závěrečná kapitola knihy Velké v malém aneb Antikrist jako nastávající politická možnost z r.1905. Jako její autor je uveden Sergej Nilus. ŽTIS cituje z materiálu školy: „Protokoly sionských mudrců jsou v hrubých rysech vyjádřením programu židovstva, který současně naznačuje plán a prostředky k ovládnutí a zničení všech nežidovských národů a států bez výjimky. Podává návod, jak si má židovstvo počínat, aby na troskách těchto států vybudovalo svoje celosvětové panství. Spor o autentičnost Protokolů se stal v současnosti úplně bezpředmětným, protože jejich program se krok za krokem uskutečňuje, a je podle židovského názoru před dovršením.“

Po prvních zmínkách byl zveřejněný program předmětu Univerzity třetího věku upraven. Některé problematické pasáže byly vypuštěny.

Spolehlivý pramen Encyclopaedia Britannica shrnuje současné znalosti o dokumentu tak, že jde o podvodný dokument, který sloužil jako záminka a zdůvodnění antisemitismu na počátku 20. století. Spekulace o Protokolech hrály významnou roli při nacistickém ospravedlňování genocidy Židů v říši a jí ovládaných zemích. V současnosti Protokoly jako domnělý záznam židovských plánů tisknou extremistické organizace na Blízkém východě (např. Hamas) a odůvodňují jimi teroristické útoky na židovské obyvatelstvo.

Lze očekávat, že vědeckou radu školy a Národní akreditační úřad pro vysoké školství bude zajímat historie vyučovaná na této pražské soukromé vysoké škole a jejím pracovišti v Mostu, mimo jiné např. o zázračné esenci Argentum Astrum vyzařované těly sumerských obyvatel a o genetických programech probíhajících od doby před 250 000 lety, o kterých má Ing. Jan Srkal přednášet.

Je možno očekávat i zájem orgánů činných v trestním řízení a zjišťování, nenaplňuje-li případně výuka látky se zaměřením proti židovskému etniku a náboženství skutkovou podstatu některého z trestných činů.

Zdroj: Židovský tiskový a informační servis, zde. Náhledový obrázek: Obálka jednoho ze starších českých vydání Protokolů.

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
jan
jan
11. 10. 2018 13:30