„Je Božím požehnáním.“ Křesťané v Kongu uvítali Nobelovu cenu pro Denise Mukwegeho

Letošní udělení Nobelovy ceny za mír poukázalo na boj proti sexuálnímu násilí ve válečných konfliktech, ale také na náboženské komunity, k nimž oba letošní laureáti patří. To, že bojovnice za lidská práva v Iráku Nadja Muradová je jezídka, je všeobecně známo (psali jsme zde). O něco méně se ví, že lékař Denis Mukwege je významnou postavou afrického letničního hnutí.

Mukwege se do letniční rodiny již narodil, jeho otec byl pastorem a jako chlapec jej doprovázel, když navštěvoval nemocné věřící, aby jim požehnal. Sám uvádí, že to sehrálo velikou roli v rozhodnutí stát se lékařem. I nemocnice Panzi, v níž se věnuje péči o ženy zraněné v důsledku znásilnění, založil s podporou letniční denominace Communauté des Eglises de Pentecôte en Afrique Centrale (CEPAC). Ta má v zemi zhruba 800 tisíc členů v 700 sborech. Církev spravuje více než 1000 škol a 160 zdravotnických center.

Letniční křesťané v Kongu cenu, na kterou byl doktor Mukwege navržen již několikrát, přivítali s radostí a chápou ji i jako ocenění pro celou církev. „Doktora Mukwegeho vidíme jako Boží požehnaní pro naši církev a pro celé Kongo. Kongo i celá Afrika má v jeho osobě opravdového zastánce míru,“ řekl v rozhovoru pro RNS mluvčí CEPAC. Sám Mukwege říká, že cestu k pomoci potřebným našel díky své víře.

Hlavními pachateli znásilnění jsou ve východním Kongu členové ozbrojených složek, kteří ho využívají jako způsob nátlaku na obyvatele. „Myslím, že chtějí zničit celou komunitu. Znásilňují v přítomnosti rodin obětí i ostatních obyvatel vesnice,“ řekl Mukwege v rozhovoru v roce 2009. „Je mi špatně, když vidím děti stejně staré jako ty moje, znásilňované vojáky.“ V roce 2012 přežil pokus o atentát.

V jeho nemocnici hledají oběti těchto zločinů útočiště. Odcházejí z ní emočně i psychicky posilněné, částečně díky finanční podpoře, díky níž mohou začít nový život. Za dobu fungování nemocnicí prošlo více než 85 000 žen a dívek, v naprosté většině se závažnými zraněními.

Lékař věnoval cenu ženám trpícím po celém světě násilím a konflikty. Bude podle něj mít smysl jen tehdy, když pomůže zlepšit situaci lidí trpících ozbrojenými konflikty. Snaží se zároveň zasadit o to, aby bylo znásilnění ozbrojenými složkami klasifikováno jako válečný zločin a podle toho aby se jednalo s jeho pachateli.

I křesťané z jiných církví cenu pro svého krajana uvítali. Např. římskokatolický arcibiskup Marcel Utembi Tapa řekl, že cena je povzbuzením pro všechny, kteří se staví proti všem formám násilí na ženách.

 

Podle RNS, zde. Náhledový obrázek: Wikipedie.

 

Související příspěvky:

Tanzanie: Při křtu utonuli dva lidé (zde)

Pálení Biblí v Ugandě (zde)

Poslední dívka – svědectví ženy, která přežila genocidu ze strany Islámského státu (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments