Další krok ve vývoji trestního případu náboženského vůdce

Některá česká média (např. zde) informovala o rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci v případě Jaroslava Dobeše (*1971) a Barbory Pláškové (*1974). Po osmi letech od začátku jejich vyšetřování vynesl první pravomocný rozsudek.
Jak je dobře známo z časopisu Dingir (zde) i z jiných médií, Jaroslav Dobeš vystupuje na veřejnosti od roku 1996 jako guru Anahdán a (v posledních letech) jako guru Jára. Prezentuje se jako duchovně velmi pokročilý zasvěcenec, tantrik, a zároveň umělec (fotograf, výtvarník). V rámci duchovní školy Poetrie (existovala do roku 2010) poskytoval vybraným ženám tajnou praxi tzv. odháčkování, tedy očistného sexuálního styku. Prezentoval ji jako praxi tantrickou; ve skutečnosti s ní ale navazoval na teorie a přesvědčení popularizátora novodobého šamanismu Carlose Castanedy (1925–1998). Ve skrytém získávání žen pro tuto praktiku (které mělo podobu pozvání bez sdělení, o co přesně se bude jednat) se angažovala jeho nejbližší spolupracovnice Barbora Plášková.
Roku 2010 bylo zahájeno vyšetřování těchto dvou vedoucích představitelů náboženského hnutí pro podezření ze znásilnění a dalších trestných činů. Krajský soud je roku 2014 uznal kvůli praxi odháčkování vinnými ze znásilnění a z napomáhání tomuto zločinu a odsoudil je v nepřítomnosti do vězení. Roku 2015 byli zadrženi na Filipínách a dosud nebyli vydáni do vlasti. Téhož roku Vrchní soud rozsudek zrušil, v dalším procesu na začátku roku 2018 jim Krajský soud poněkud snížil tresty, ale tento rozsudek obě strany opět napadly. Nyní, v říjnu 2018 Vrchní soud potvrdil tresty v jednom případu znásilnění, ostatní vrátil opět k došetření. Jako trest za tento jeden případ stanovil odnětí svobody v délce pěti a půl roku pro Jaroslava Dobeše a pěti let pro Barboru Pláškovou.
Stoupenci Jaroslava Dobeše vytvořili roku 2015 společenství Cesta Guru Járy (prezentuje se zde). Jejich žádost o registraci českým státem jako náboženské společnosti ale byla roku 2017 zamítnuta.

Náhledový obrázek: z internetové prezentace náboženské společnosti Cesta Guru Járy.

Související článek:
Cesta guru Járy se nestane registrovanou církví (zde).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments