Církve nemohou vždy trvat na konfesi u svých zaměstnanců

Německá média oznámila (například Frankfurter Allgemeine Zeitung zde) a kriticky komentují rozsudek, který ve čtvrtek odpoledne vynesl spolkový pracovní soud v Erfurtu (Durynsko). Dal za pravdu žalující straně proti evangelické Diakonii a přikázal Diakonii zaplatit 3 915,46 euro. Žalující Vera Egenbergová se roku 2012 ucházela o místo referentky a byla odmítnuta kvůli tomu, že je bez církevní příslušnosti.

Případ paní Egenbergové se dostal až k Soudnímu dvoru Evropské unie v Lucemburku. V rozsudku ze 17. dubna letošního roku (tisková zpráva k němu je k dispozici zde) tento soud rozhodl, že církevní poskytovatel zaměstnání musí v každém jednotlivém případě vysvětlit, proč vyžaduje příslušnost k určité konfesi. Tyto vnitřní předpisy musejí být přezkoumatelné státními pracovními soudy. Příslušnost k určité konfesi může být vyžadována jen v těch případech, kdy je k určité činnosti objektivně nezbytná. Evangelická církev rozsudek z Lucemburku kritizovala s tím, že silně omezuje její nezávislost. Ve světle tohoto rozsudku rozhodl ve čtvrtek soud v Erfurtu, a do jisté míry se tak postavil proti německému ústavnímu soudu, který v podobných případech obvykle upřed­nostňoval náboženskou svobodu a právo církve na vlastní správu.

Z rozhodnutí soudu v Erfurtu vyplývá, že německé církve napříště nemohou paušálně chtít členství v křesťanské církvi po všech uchazečích o místo. Rozsudek tak může mít dalekosáhlé důsledky pro církevní charitativní instituce, hlavně pro evangelickou Diakonii a římskokatolickou Caritas, které celkem zaměstnávají v celém Německu více než 1,3 milionu lidí. Církevní poskytovatelé zaměstnání budou muset být opatrnější a své požadavky na konfesní příslušnost pečlivě zdůvodňovat, pokud se chtějí vyhnout dalším žalobám kvůli diskriminaci.

Na náhledovém obrázku je budova spolkového pracovního soudu v Erfurtu. Fotografie je z internetové prezentace soudu (zde).

 

Související příspěvky:

Švédská porodní asistentka si stěžuje na omezení svobody náboženství (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments