Církev pro ženaté kněze v Keni

Server Religion News Service uveřejnil článek o nové církvi v Keni. Jmenuje se Obnovená univerzální katolická církev a slouží v ní katoličtí kněží, kteří založili rodinu.

V jejím čele je biskup Peter Njogu, jenž církev založil v roce 2012, deset let poté, co byl jako kněz exkomunikován z římskokatolické církve pro porušení slibu celibátu. Krátce poté se oženil a stal se otcem tří dětí. Biskupské svěcení přijal od zambijského arcibiskupa Emmanuela Milinga, který byl rovněž exkomunikován po té, co se ve svých jednasedmdesáti letech nechal oddat reverendem Son-mjong Munem (1920–2012), zakladatelem Církve sjednocení.

Biskup tvrdí, že chce pomoci kněžím, kteří nedokáží žít v celibátu, aby mohli svou službu vykonávat s čistým svědomím. Říká, že „mnozí kněží a biskupové mají tajné rodiny, které opouštějí, jelikož se bojí přijít o privilegia, která jim kněžství přináší, jakými jsou bydlení a automobily.“ Někteří pak podle něj své děti i zneužívají. Jeho církev, která přijímá ženaté kněze, tak podle něj pouze uznává reálný stav věcí. Njogu, který rovněž přednáší filosofii a religionistiku na univerzitě v Nairobi, tvrdí, že v katolické církvi byli dlouhou dobu ženatí kněží, aniž by jí to škodilo: „Celibát není biblický a kněžství neposvěcuje, jelikož kněžství je povolání.“ Sám se v tomto duchu snaží komunikovat i s papežem Františkem a vyzývá jej, aby zvážil zdobrovolnění celibátu, jinak bude stále víc kněží vstupovat do jeho církve.

Jeden z oslovených keňských kněží pod podmínkou anonymity RNS sdělil, že biskup Njogu kněžím „hovoří z duše“ a že každý chce, aby se o tématu celibátu diskutovalo a došlo se k nějakému řešení. „Je pravda, že chceme mít rodiny. Ale je také pravda, že někteří kněží mají rodiny tajně a že další zneužívají své děti pro uspokojení svých sexuálních potřeb.“

Předseda keňské biskupské konference však Njoguova tvrzení odmítá. Kněží prý nechtějí církev opustit: „Kněží byli povoláni ke specifickému poslání, a nemohou sloužit dvěma pánům.“ Těch, co odejít chtějí, je podle něj jen hrstka, a budou se za ně neustále modlit, aby žili svatým životem, ať budou kdekoliv.

Jeden z duchovních nové církve, Philip Muiga, říká, že je rád, že může žít životem, který si odpíral, když žil v celibátu: „Bůh si cení rodin a jsem hrdý, že moje děti budou znát svého otce.“

V Keni se většina populace hlásí k protestantským denominacím, k římskokatolické církvi asi 23 %.  Papež František zemi navštívil v roce 2015 při své první cestě na africký kontinent.

Podle RNS, zde, s přihlédnutím k jiným zdrojům. Náhledový obrázek Picserver.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments