Výstava „Bůh miluje cizince“
Diskuse s těmi, kteří prošli zkušeností uprchlictví. Fotografii je možné zvětšit.

Vernisáž výstavy Bůh miluje cizince, jíž bylo přítomno asi padesát lidí, proběhla ve střešovickém sboru Českobratrské církve evangelické (ČCE) v Praze ve středu 26. září 2018.

Výstava samotná sestává z třinácti přenosných plakátů („roll-upů“; nabídka přemístění, resp. putování výstavy do dalších sborů, škol či institucí padla ostatně hned na počátku vernisáže, informace o bezplatném zapůjčení jsou zde). Na těchto „tabulích“ je dodržena poměrně pevná struktura: záhlaví tvoří fotografie (místy až s emocionálním nábojem) a téma tabule (např. biblické pojetí pohostinnosti), hlavní částí je pak český a německý text populárně-naučného charakteru. Prázdnější spodní část pak dokreslují ilustrace a tematický biblický citát v komiksové „bublině“ (např. k pohledu na cizince v Novém zákoně je vybrán verš „Vždyť zde nemáme trvalý domov, nýbrž vyhlížíme město, které přijde“; srov. Židům 13, 14).

Alena Fendrychová, vedoucí programu práce s migranty Diakonie ČCE. Fotografii je možné zvětšit.

Setkání nad výstavou se odehrávalo v klidné, pokojné, až rodinné atmosféře – v souladu s akcentovanou přítomností hostů ze Švýcarska i Sýrie. Střešovický farář Pavel Pokorný pozdravil účastníky i za synodní radu ČCE a promluvil krátce o zdánlivém paradoxu biblického Boha, který člověka a lidstvo rozděluje, dělá z něj cizince (Adama odděluje od sebe, od Evy, způsobuje rozmanitost při stavbě Bábelské věže atd.) a zároveň přivádí dohromady (až k Ježíšově zaslíbení, že „přijdou od východu i západu, od severu i jihu, a budou stolovat v Božím království“; srov. Lukáš 13, 29). Alena Fendrychová dále představila projekt Diakonie ČCE nazvaný DOMA („Diakonie otevírá možnosti azylantům“), zazněla i píseň hudebníků syrského původu Kasema Mirana a Tasheva Farhoda. Hlavní částí pak byla volnější rozprava s těmi, kteří prchali ze své země – s ženou ze Sýrie žijící v České republice a evangelickým farářem, který byl nucen opustit Československo za minulého režimu (účastnice z Jugoslávie byla omluvena). Otázky směřovaly mj. k integraci dětí i sebe do společnosti v cílové zemi či ke zkušenosti s úřady. Celý večer provázel Michael Pfann.

Výstava je ve střešovickém sboru k vidění do 8. října (po bohoslužbách v 10:30 či po telefonické domluvě na čísle 605 081 279 či 731 314 689) a dále poputuje např. do Farního sboru ČCE Žižkov I., na konci listopadu na Evangelickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy či během Vánoc do Farního sboru ČCE Strašnice.

Oficiální fotografie z vernisáže lze nalézt zde.

Fotografie autor.

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Hana Doraydi
Hana Doraydi
28. 9. 2018 12:41

Nechceme muslimské uprchlíky v ČR!!!!!