Vyšla kniha „Duchovní rozměr fenoménu Foglar“

Pavel Hošek (ed.): Duchovní rozměr fenoménu Foglar, Praha: Dingir 2018.

V pondělí 10. září vyšla další kniha, která se zabývá duchovností, obsaženou v díle vychovatele a spisovatele Jaroslava Foglara (1907–1999). Jejím editorem je prof. Pavel Hošek, autor knihy „Evangelium podle Jaroslava Foglara“ (Brno: CDK 2017). Recenze na ni jsou zde a zde. Nová kniha navazuje na foglarologickou konferenci, která se pod názvem Fenomén Foglar z hlediska vědy o náboženství konala na Husitské teologické fakultě UK 13. května 2017.

Anotace nové knihy:

Působení literárního a výchovného díla Jaroslava Foglara patří mezi mimořádné a pozoruhodné jevy české kultury dvacátého století. V posledních letech se ve studiích věnovaných Foglarovu dílu stále častěji ozývá myšlenka, že je namístě klást otázky také po duchovním rozměru Foglarova díla, a především po duchovním rozměru recepce tohoto díla ze strany čtenářů. A právě to je důvod, proč vznikla tato kniha. Vynikající znalci Foglarovy tvorby v ní nabízejí interpretaci jednotlivých aspektů jeho vrstevnatého díla, přičemž orientující perspektivou všech studií, tvořících jednotlivé kapitoly této knihy, je právě sledování spirituálního rozměru Foglarova působení, jak výchovného, tak uměleckého.

Autoři:

Prof. PhDr. Stanislav Balík, Ph.D., (1978), politolog a historik, Zdeněk Bauer (1974), lektor, editor a rešeršér, Mgr. Petr Dvořák, Ph.D., (1970), vědecký pracovník ve Filosofickém ústavu Akademie věd ČR v Praze, Doc. PaedDr. Emanuel Hurych, Ph.D., (1964), kinantropolog a filosof sportu, Prof. PhDr. Ivo Jirásek, Ph.D. (1964), rekreolog, filosof, PhDr. Tomáš Vučka (1977), literární historik v Ústavu bohemistických studií.

 

Psali jsme v Dingiru:

Foglaring jako náboženství: Dlouhodobá hra, která se stává životem (Pavel Hošek), Dingir 20 (1), 2017.

 

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Jan
Jan
15. 9. 2018 15:38

Nejsem sice foglarolog, ale jen čtenář několika foglarovek, a tak nevím, jestli na tuto skutečnost už někdo nepoukázal dříve, ale budiž:
Tomu, kdo zná Mahábháratu, nejspíš neušla podobnost pěti hlavních hrdinů, Pánduovců, s Rychlými šípy.

Judhišthir / Mirek Dušín, představuje spravedlnost
Bhíma / Jindra Hojer, představuje sílu
Ardžuna / Jarka Metelka, představuje inteligenci a bojové mistrovství
Nakula a Sahadéva / Červenáček a Rychlonožka, představují neobvyklé znalosti a schopnosti

Jejich oponenti, Kuruovci – Bratrstvo kočičí pracky a Vontové, kolektivně představují negativní lidské vlastnosti, a vzájemné konflikty představují odvěký boj dobra a zla.