Již druhý švýcarský kanton zakázal na veřejnosti burky

Obyvatelé švýcarského kantonu Sankt Gallen v neděli v referendu rozhodli, že muslimky budou muset na veřejnosti odložit své burky a nikáby. Po té, co se pro to rozhodly dvě třetiny voličů (ovšem pouze při 36% účasti), stal se tento severovýchodní kanton druhým, kde podobný zákon bude platit. Před dvěma lety byl závoj odmítnut v italsky hovořícím Ticinu.

Podobně jako v jiných státech Evropy, ani zde není zákon výslovně zaměřen proti muslimským zvyklostem. Obecně pouze stanovuje pokutu „každému, kdo se sám učiní nerozeznatelným tím, že na veřejnosti zahalí svou tvář, čímž ohrozí veřejnou bezpečnost nebo sociální a náboženský smír“. Je však zřejmé, že se týká právě burek a nikábů, které stoupenci zákazu chápou jako symbol útlaku žen, jeho odpůrci jako projev nepřátelství vůči islámu.

Zákon prošel navzdory nesouhlasu místní vlády. Ačkoliv původně o tomto měly i nadále rozhodovat jednotlivé kantony, plánuje se nyní celostátní referendum. Pravicová Švýcarská lidová strana k tomu totiž sehnala potřebných 100 tisíc podpisů.

Podle DW, zde. Foto: stránky Švýcarské lidové strany v Sankt Gallen, zde.

 

Související příspěvky:

Proč se muslimky zahalují? (zde)

Pew: Evropané většinou podporují zákaz zahalování (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments