Hindustičtí duchovní proti „znesvěcování“ řeky Gangy

Na konci září má začít po řece Ganze ve městě Váránasí linka luxusní výletní lodě Nordic Cruiseline. Při úsvitu i západu slunce má plout kolem všech ghát, tedy schodovitých vstupů do posvátné řeky, které slouží i jako přístaviště pro čluny a některá pak i jako místa kremace. To se nelíbí některým kněžím, kteří mají na starost náboženské ceremonie v tomto městě, které patří k nejposvátnějším místům v celé Indii.

 

Jedna z ghát ve Váránasí. Foto: Shreyans Bhansali, Flickr.

Své obavy o zachování rituální čistoty Gangy vyslovuje např. svámí Džitendranand Sarasvatí, generální sekretář organizace Ganga Mahasabha, která pečuje o stav řeky: „Na lodi nemůže být skopové či jiné maso, protože Ganga je pro nás posvátná. To by bylo znesvěcení.“ Stejně tak je pro odpůrce nové atrakce nepřípustný alkohol, který si turisté jistě nebudou chtít odříci.

V historickém centru Váránasí se skutečně v mnohých restauracích maso či alkohol nepodává, byť v zastrčených hospůdkách se alkoholické nápoje neoficiálně obstarat dají. A některé hotely mají na svém manu i masitá jídla.

Ředitel společnosti Nordic Cruiseline Manoj Poddar však ujišťuje, že tyto obavy jsou neopodstatněné, maso ani alkohol se na lodi podávat nebudou: „Samozřejmě, nic takového nechceme. Jako hinduisté považujeme Gangu za naši matku. Je to nejvyšší symbol naší spirituality.“

Mnozí tomu však nevěří: „Jsem si jistý, že se cizinci budou večer dožadovat piva a vína,“ říká jeden ze znepokojených kněží Satnam Mishra a říká, že budou požadovat, aby se za zaručení rituální čistoty zaručil stát.

Rituál (árati) na břehu řeky Gangy. Foto: orvalrochefort, Flickr.

Ganga je jedna z nejvíce znečištěných řek světa, kontaminovaná organickým i chemickým odpadem. Minulé vlády již dlouho slibují tento stav změnit. I současný premiér Narendra Modi to učinil jedním z hlavních předvolebních slibů. K dalším patřilo zlepšení života ve Váránasí, které patří do jeho volebního obvodu. Poddar, jak uvádí, svou podnikatelskou aktivitu chápe jako příspěvek tohoto vládního úsilí. Zda o tom přesvědčí i konzervativní hinduisty, se teprve ukáže.

Foto: Well-Bred Kannan, Flicr.

Podle listu The Guardian, zde. Náhledová fotografie: A. André, Flickr.

 

Související příspěvky:

Nové indické náboženství je staré 800 let (zde)

Mahamastakáabhíšéka 2018 (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments