D. Trump jako nový král Kýros? Evangelikální teolog s tím polemizuje

Americký baptistický teolog Roger E. Olson na svém blogu na serveru Patheos nedávno publikoval úvahu věnovanou vztahu amerických evangelikálů k současnému prezidentovi. Konkrétně těm, kteří jej nevolili jen jako „menší zlo“, ale kteří mu přisuzují určité mesiášské charakteristiky. Profesor teologie na Baylor University v texaském Waco si všímá toho, že v evangelikální komunitě roste počet těch, kteří D. Trumpa označují za amerického krále Kýra, byť je to stále jen menšina. Kýros II. (v kralické češtině Cýrus) byl perský vládce, jenž v roce 538 Izraelcům dovolil návrat do jejich vlasti. V Bibli (Iz 45) je vykreslován jako v jistém smyslu mesiášská postava („pomazaný Hospodinův“), kterou Bůh vedl, aby zachránila Židy, ačkoliv on sám nebyl jeden z nich.

Olson píše, že poprvé toto přirovnání učinil izraelský premiér B. Netanjahu po té, co D. Trump nechal přemístit americkou ambasádu do Jeruzaléma, a že američtí evangelikálové si to od něj vypůjčili. To ale není přesné, protože se o Trumpovi jako novém Kýrovi hovořilo již v době kampaně. Šlo konkrétně o některé tzv. křesťanské sionisty, mezi nimiž Olson nyní pozoruje onen růst obliby používání tohoto přirovnání. Píše, že se tím vyrovnávají s hromaděním různých obvinění prezidenta z nemorálního chování. „Pohlížejí na něj jako na někoho, kdo není jedním z Božího lidu (židovského nebo křesťanského), nýbrž jako na Boží nástroj, který má osvobodit Izrael a americké evangelikální křesťanství od perzekuce,“ tím, že jim naslouchá. Mají na mysli znovuvybudování Chrámu v Jeruzalémě, k čemuž měl přesun velvyslanectví napomoci, i obranu křesťanů před levicovým sekularismem, který chce podle nich kriminalizovat autentické biblické křesťany. Heslo Make America great again chápou jako návrat k původním křesťanským hodnotám, na nichž jsou Spojené státy založené a proti nimž se vede kulturní válka.

Evangelikální teolog, který sám v křesťansko-sionistickém prostředí vyrůstal, s tímto postojem polemizuje a píše: „Mám velké obavy, že Trump se svou konzervativní křesťanskou „základnou“ pouze manipuluje a obrátí se k ní zády, jakmile to pro jeho mocichtivou agendu bude výhodné.“

 

Minulý týden se v Bílém domě konala slavnostní večeře, které se zúčastnila asi stovka předních evangelikálních vůdců (mj. Paula Whiteová, Franklin Graham a Jerry Falwell Jr.). Donald Trump je přivítal slovy: „Toto jsou moji velmi speciální přátelé, evangelikální pastoři a vůdcové z celé země,“ jejichž slovům „chceme naslouchat“. Setkání a obecně existenci neformální evangelikální poradní skupiny v Bílém době kritizují organizace prosazující dodržování oddělení církve a státu (viz zde). Foto: Flickr.

 

*   *   *

Je zajímavé, že zcela stejná biblická symbolika a argumentace se v některých evangelikálních kruzích objevila i v naší letošní prezidentské kampani. Jeden neocharismatický kazatel alespoň rozesílal emaily, v nichž podporoval M. Zemana jako „českého Kýra“: „Cýrus byl perský král, kterého Bůh povolal, aby vysvobodil lid Izraele ze 70ti letého vyhnanství v Babylonu…Stejně tak Pán dnes povolává smělé politiky, kteří mají odvahu postavit se za Jeho lid. Pan Zeman v minulosti dostatečně prokázal, že se nebude sklánět před žádným diktátem a statečně se stavěl za Izrael… Není náhodou, že jako jeden z mála evropských politiků se staví proti liberálním politickým proudům a říká věci na rovinu. Liberalismus a politická korektnost, kterou je Evropa zaplavena, se stala “novým naboženstvím”… ‚Zničí vrata měděná a závory železné poseká.’ Tak charakterizoval Bůh to, co Cýrus bude dělat. Protože žijeme v době, kdy znovu jde o náš česky národ, který je ovčím národem, přesně takového politika potřebujeme. Nejde o to, aby byl uhlazený, nejde ani o to, aby byl věřící. Jde o to, aby stál za Jeho lidem. Miloš Zeman se jako jediný politik v naší zemi jasně zasazuje o to, aby česká ambasáda v Izraeli byla přesunuta z Tel Avivu do Jeruzaléma. Je to klíčové nejen pro Izrael, ale i pro ekonomickou i duchovní prosperitu našeho národa.“ (viz polemiku zde). Nezdá se však, že by se mezi evangelikály tato výzva takto chápat českého prezidenta setkala s významnější odezvou.

 

Podle: Roger E. Olson, „Is Trump ‚Our Cyrus?‘ A Critical American-Christian Explanation and Response,“ Patheos, 27. 8. 2018, zde, s přihlédnutím k jiným zdrojům (viz odkazy pod obrázky).

 

Psali jsme v Dingiru:

1/2017 „Náboženský hlas pro Donalda Trumpa“ (zde)

 

Související příspěvky:

Nejevangelikálnější Bílý dům v historii (zde)

Donald Trump, Jeruzalém a druhý příchod Krista (zde)

Modlitba při otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě (zde)

„Postoje jsou důležitější než fakta.” K výročí inaugurace D. Trumpa o něm vyšla další kniha (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments