Svobodní zednáři nově k otázce transgenderu

Zednářská organizace, která je považována za nejznámějšího zástupce a uznávána jako garant tradice mužského proudu svobodného zednářství, který bývá někdy označován jako konzervativní – Sjednocená veliká lóže Anglie (United Grand Lodge of England) vydala 17. července 2018 zvláštní prohlášení k problematice změny pohlaví.

Konzervativní, resp. tzv. regulární mocnosti svobodného zednářství po celém světě jsou známé mj. tím, že do svých řad přijímají pouze mužské uchazeče. Při takto striktním vymezení je otázka případné změny pohlaví u jednotlivého člena v současnosti velice ožehavá a je nabíledni, že se jí i takto tradicionalistický proud dříve či později zabývat musel. Nyní dává UGLE na vědomí své oficiální stanovisko, které lze vnímat i jako doporučení ostatním spřízněným mocnostem ve světě.

V duchu britské legislativy, zejména zákona o určení pohlaví (Gender Recognition Act) z roku 2004 a zákona o rovném zacházení (Equality Act) z roku 2010, konstatují autority UGLE novou politiku vůči svým přijatým členům. Takové stanovisko dosud chybělo a i přes probíhající diskuse neexistovala na tyto otázky závazná odpověď.

UGLE nyní konstatuje, že i nadále platí, že kandidát usilující o vstup do této veliké lóže musí být muž. Nově je ovšem určeno, že s uchazečem, který prošel procesem změny pohlaví a přijal mužský gender ve smyslu zákona, musí být zacházeno stejně jako se kterýmkoli jiným mužským uchazečem. Navíc pokud svobodný zednář, který již byl řádně zasvěcen do některé zednářské lóže, projde v průběhu času změnou pohlaví a přestane být mužem, nezaniká nyní automaticky jeho členství v řádu.

Zároveň se konstatuje, že ženy, které jsou za ženy považovány i de iure, nebudou ani nadále připouštěny k rozhovorům o přijetí do Sjednocené veliké lóže Anglie. Je jim ovšem doporučeno v případě zájmu kontaktovat jinou, liberální zednářskou mocnost, která ženy přijímá (např. The Order of Women Freemasons).

Celý text prohlášení UGLE si lze přečíst zde. Náhledový obrázek Wikimedia Commons.

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Radek
Radek
27. 10. 2018 19:01

Hmm,dobré porušování tradičních hodnot,proto vás neuznávám.Diskriminace žen ale degénský transgender je povolen.Zajímavé myšlení 😀