Události

USA – Město na hoře pro globální náboženskou svobodu

USA – Město na hoře pro globální náboženskou svobodu

Ve dnech 24. až 26. července se ve Washingtonu, D. C., konala konference věnovaná globálnímu prosazování náboženské svobody. Její svolání v květnu oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo u příležitosti vydání zprávy Internatrional Religious Freedom Report (IRFR), kterou ministerstvo publikuje od roku 1998, kdy byl zřízený úřad Office of International Religious Freedom (OIRF). V jeho čele stojí velvyslanec pro náboženskou svobodu ve světě. Tím je nyní bývalý republikánský senátor a později guvernér státu Kansas Samuel D. Brownback.

Na vytváření zprávy se podílí americké ambasády po celém světě. Ty mají za úkol ve spolupráci se státními a nevládními organizacemi sledovat stav náboženské svobody v místech svého působení. V návaznosti na IRFR vychází ještě další zpráva, kterou má na starosti další úřad, United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF), jenž pracuje nezávisle na OIRF a jsou v ní zástupci republikánů i demokratů. Tato zpráva obsahuje už jen státy, které vykazují vysokou míru náboženské nesvobody. Ta letošní má 28 států Asie, Afriky a Jižní Ameriky a podruhé za sebou i Rusko, které bylo dokonce zařazeno mezi šestnáct zemí, které vyžadují „zvláštní pozornost“. Důvodem je především zákaz svědků Jehovových jako údajné teroristické organizace, ale také kvůli údajné diskriminaci tatarských muslimů a na Kavkaze stoupenců Saida Nursího (1877–1960), jehož knihy jsou zakázány, protože údajně podněcují k terorismu.

Konference s názvem Ministerial to Advance Religious Freedom svolaná ke dvacátému výročí vytvoření této speciální agendy amerického ministerstva zahraničí je první svého druhu. Jejím smyslem bylo povzbudit ty, o nichž se ve zprávách jen psalo. Pozváni na ni byli delegáti z desítek zemí: primárně ministři zahraničí, náboženští vůdcové, zástupci komunit trpících perzekucí a organizací, které jim pomáhají.

Svědectví lidí, kteří sami zakusili pronásledování kvůli své víře, tvořily páteř programu ministeriády. Své zástupce zde měli např. křesťané, muslimové a buddhisté z Číny, křesťané z KLDR, Pákistánu, nikaragujští katolíci, muslimové z Barmy. Vystoupila zde dcera evangelikálního pastora Andrewa C. Brunsona Jacqueline. Jméno jejího otce, který byl rok a půl v tureckém vězení za údajnou špionáž, zaznělo během konference mnohokrát, neboť právě v průběhu konference byl propuštěn do domácího vězení. Kromě toho zde byli zástupci i dalších někde pronásledovaných náboženství: buddhisté, hinduisté, jezídové, židé, bahá´í aj. Na dálku účastníky pozdravil i tibetský dalajlama.  Ačkoliv byli pozváni ministři zahraničí, často je zastupovali jejich náměstci nebo úředníci. Ministr zahraničí – Abul Hassan Mahmood Ali – přijel např. z Bangladéše, země, kde pobývají uprchlí Rohingové z Barmy. Konalo se několik panelových diskusí, jichž se účastnili i zástupci nadací a organizací, které za náboženskou svobodu ve světě bojují.

 

Prezident D. Trump setkání podpořil na svém Twitteru.

Konferenci navštívil viceprezident Mike Pence, který ve svém projevu pozdravil jednotlivé přítomné svědky pronásledování a poděkoval jim za jejich odvahu, ale zmínil i další země, v nichž dochází k diskriminaci či násilí kvůli víře – konkrétně Rusko, a kvůli vzrůstajícím antisemitským násilnostem pak i západní Evropu. Rovněž poděkoval americkým a spojeneckým vojákům, kteří pomohli přemoci ISIS. Na závěr svého projevu oznámil, že vláda právě zahajuje program obnovy komunit postižených genocidou, (Genocide Recovery and Persecution Response Program). K tomu oznámil i vznik speciálního fondu pro podporu náboženské svobody ve světě (International Religious Freedom Fund).

Organizátoři a klíčoví řečníci konferenci představili jako součást snahy o globální koordinaci prosazování náboženské svobody ve světě, která je lidským právem číslo jedna. Od ní se odvíjejí ostatní práva a svobody. Zdůraznili přitom zásadní roli USA, ba jejich poslání. Sam Brownback náboženskou svobodu označil doslova za Boží dar. Nešlo si nevšimnout jistého mesianistického rozměru celé akce a nevzpomenout si na ideu „města na hoře“ (podle Evangelia podle Matouše 5,14), s níž puritánští Otcové-poutníci osidlovali Nový svět, tedy představa, že je sem Bůh přivedl, aby odtud zářilo světlo do celého světa a bylo pro něj vzorem. Symbol, který se stal součástí národního sebechápání (viz Dingir 2/2006, str. 44-48), byl pak skutečně v této souvislosti zmíněný v proslovu Marka Greena, hlavy Agentury Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj, který zazněl na konci konference.

S tímto sebevědomím pak poněkud kontrastu relativně malý zájem médií. Konference tak nezastínila otázky, kterým prezident Trump čelí. Případně je konference vnímána prizmatem vnitropolitické situace a rozdělené společnosti, tedy jako akci Trumpovy administrativy, nikoliv celých Spojených států.  Někteří např. poukazují na rozpor, kdy je svolávána ministrem vlády prezidenta, který při kampani sliboval zákaz vstupu muslimům, což částečně i realizoval (např. zde).  Jiní si všímají údajné intervence S. Brownbacka ve prospěch v Británii vězněného krajně pravicového aktivisty Tommyho Robinsona (např. zde). Čemu včera média věnovala možná největší pozornost, byla slova M. Penceho, kterými po svém vystoupení „jménem amerického prezidenta“ pohrozil Turecku sankcemi, pokud okamžitě nepropustí A. Brunsona (např. zde).

Stránky konference i s odkazem na videozáznam zde.

 

Související příspěvky:

Organizácia Open Doors zverejnila zoznam celosvetovo najväčších prenasledovateľov kresťanov (zde)

Open Doors 2018: Nejvíce jsou křesťané perzekvování v Severní Koreji (zde)

Na seznamu zemí perzekvujících křesťany poprvé i USA (zde)