Svaté hotely v sekulrizované Evropě (ještě k prázdninové soutěži)

Na začátku doby dovolených v našem zpravodajství ze světa náboženství poněkud netradičně zalistujeme katalogem dovolenkových destinací a restaurací. Nebudeme v nich hledat vyloženě místa spojená s náboženskou turistikou či restauracemi patřících nějaké náboženské skupině – to není nic neobvyklého. Jiný fenomén religionistického zájmu jsou bývalá posvátná místa, který dnes slouží sekulárním účelům, nezřídka právě i jako ubytovací nebo stravovací zařízení.

Foto: Wikimedia Commons.

Míříte-li do Nizozemí, můžete se v Maastrichtu ubytovat v pětihvězdičkovém hotelu Kruisherenhotel. Jedná se bývalý klášter Kruisherenklooster z 15. století. V jednom z nejzachovalejších gotických klášterních komplexů v Nizozemí je nyní turistům k dispozici 60 luxusních pokojů, několik konferenčních místností, knihovna, restaurace a vinný bar.

Při slavnostním otevření v roce 2005 byl přítomen i generální představený řádu Kanovníků sv. Kříže, kterému klášter do konce 18. stol. patřil, a prohlásil, že nový účel je kompatibilní s historickou funkcí kláštera – starat se, aby se hosté cítili vítáni.[1]

Foto: Wikimedia Commons a Old Church of Urquhart.

Chystáte-li se do Skotska za lochneskou příšerou, nebudete to mít daleko do vesničky Urquhart u města Elgin. Zde se můžete ubytovat ve čtyřhvězdičkovém B&B v Old Church , v jehož starobylé kapli se nachází i bazén se saunou a párou. Zachovalý kostel z roku 1843 slouží jako penzion od roku 1998.

Foto: Wikimedia Commons

V anglickém Worcesteru je hotelový komplex v bývalém benediktinském klášteře z 19. století.  Mniši zde žili až do roku 2009, kdy přesídlili na jiné místo.

Foto: iha, Holiday Ads.

Hotel dnes naleznete i v klášteře Fontevrault nedaleko města Saumur, který byl založený jako královský ženský klášter v roce 1099 a který je jeden z největších klášterních komplexů v celé Evropě. Do roku 1963 zde bylo vězení a nyní je zde kulturní centrum, k němuž patří i hotel vybudovaný v převorství sv. Lazara, o němž jeho architekti říkají: „Ve Fontevraud jsme nechtěli vytvořit klasický hotel a restauraci, ale něco jedinečného, chtěli jsme návštěvníkům umožnit cestovat v čase, mezi tradicí a moderností, která reinterpretuje příběh Saint Lazare pro budoucnost s pomocí emocí a poezie.[2]

Když už budete na západě Francie, tak ve městě Nantes můžete přenocovat v pokojích s klenutými stropy a gotickými vitrážemi ve stylové hotelu Sozo, který byl vestavěný do novogotického kostela z 19. stol. [3]

Foto: Wikimedia Commons.

Palace Kempinski  na soukromém ostrově San Clemente v Benátkách je bývalý klášter, jehož počátky sahají do 12. století. Nyní nabízí 190 pokojů, kaple je zde ovšem jako privátní zachovaná.

Foto Brian Gratwicke , Flickr.

Monastero Santa Rosa na Amalfitanském pobřeží Bývalý klášter ze 17. století. Atraktivně situovaný hotel nabízí 20 stylových pokojů, restauraci a lázně.

Foto: Pxhere.

V odsvěceném kostele ze 14. stol. v Hann. Mündenu v Dolním Sasku se od roku 2010 nachází kavárna Café Aegidius přináležející k hotelu Aegidienhof.

Na kávu do kostela si můžete zajít i v irském Dublinu. V objektu nazvané prostě The Church se kromě kavárny nachází bar, restaurace a noční klub. Kostel St. Mary byl založený v 18. stol. a uzavřen v roce 1964.

Foto Geograph.

Naše pomyslné listování katalogem můžeme ukončit, vybrali jsme jen některé příklady hotelů a restaurací, které lákají své hosty na posvátnou minulost svých staveb. Za každou z nich je samozřejmě jedinečný příběh, dohromady však zapadají do pestré mozaiky příběhu o roli křesťanství, či některých jeho podob, v současné Evropě. A tak ke včera vyhlášené “postsekulární soutěži” (zde) můžeme přidat i “sekularizační” část: Pokud byste během svých cest kdekoliv po světě, tedy i v Česku, narazli na zajímavou původně sakrální stavbu, která nyní slouží k jiným účelům, můžete nám můžete se o její příběh podělit se čtenáři Náboženského infoservisu, a budete rovněž do losování přiřazeni. Fotografii zašlete na adresu dingir@dingir.cz.

Podle Mail Online, zde, s přihlédnutím k jiným zdrojům (viz poznámky a popisky u obrázků), náhledový obrázek, stránky restaurace The Church.

[1] Cit podle Wikipedie, zde.

[2] „Zázraky v klášteře fontevraud,“  zde.

[3] Viz reklamní spot zde.

Související článek:

UK: Chrámy inspirují mladé ke konverzi: zde.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments