Šókó Asahara popraven

Světová i některá česká média (např. zde) oznámila, že včera, 6. července 2018, byl popraven Šókó Asahara, zakladatel a vůdce japonského nového náboženského hnutí Óm šinrikjó. Spolu s ním bylo popraveno dalších šest jeho blízkých spolupracovníků, celkem tedy více než polovina z celkem 13 členů společenství, kteří byli odsouzeni k trestu smrti. Šókó Asahara byl k tomuto trestu odsouzen roku 2004; soud nevyhověl jeho odvolání a trest roku 2006 potvrdil.

Šókó Asahara se narodil jako Čizuo Macumoto roku 1955 s těžkou oční vadou a pracoval jako masér, akupunkturista a prodejce alternativních léčiv. Svou náboženskou praxí v tradici šivaismu a tibetského buddhismu nabyl přesvědčení o svých mimořádných schopnostech a na veřejnosti se například opakovaně prezentoval jako jógin, jenž má schopnost levitovat. Roku 1984 založil společenství, jehož jméno se o tři roky později ustálilo na Óm šinrikjó s významem „Óm Nejvyšší pravdy“. Pro následovníky byl atraktivní především jeho slib, že jim mimořádné, nebo dokonce nadpřirozené schopnosti dokáže předat. Vytvořil pro ně originální věrouku, v níž kromě prvků šivaismu a buddhismu hrála hlavní roli naléhavá apokalyptická očekávání.

Postupem doby se Šókó Asahara a jeho společenství dostali do ohromného tlaku: nadpřirozené schopnosti jeho následovníkům nepřicházely, jejich rodiče a příbuzní na Asaharu žalovali kvůli získávání peněz a prokazovali jeho neserióznost, Asaharova politická strana trapně prohrála ve volbách, proti hnutí se obraceli jeho místní sousedé, žalovali bývalí členové, hnutí prohrávalo soudy a tlačila na ně stále naléhavější data konce světa spojeného se světovou válkou. Na veškerý tlak hnutí reagovalo násilně: bitím a zraňováním, vraždami, únosy, zastrašováním, hromaděním konvenčních zbraní, výrobou chemických a biologických zbraní hromadného ničení, smrtelnými útoky těmito zbraněmi, snahou vyrobit jaderné a laserové zbraně. Pozdější vyšetřování vedlo k odhadu, že násilí, způsobené členy hnutí Óm šinrikjó, způsobilo smrt asi 50–80 lidem (těla asi dvaceti z nich se nepodařilo nalézt). Vše vyvrcholilo útokem nervově paralytickým plynem sarinem 20. března 1995 v pěti linkách tokijského metra. Přestože se útok nepodařil, dvanáct lidí při něm zemřelo a asi 5 tisíc bylo zraněno, řada z nich se ocitla v kómatu. Pokud by byl útok úspěšný podle tehdy proveditelných záměrů společenství, způsobil by smrt asi tisíce lidí.

Podrobněji: Zdeněk Vojtíšek: Nová náboženství a násilí, Praha: Karolinum 2017, str. 208–216. Krátce: Zdeněk Vojtíšek: Spirála krizí a násilí, Dingir 8 (1), 2005, str. 6–8, dostupné zde, Zdeněk Vojtíšek: Spirála divů a nároků, Dingir 8 (2), 2005, str. 47–49, dostupné zde.

Související článek:

Člen Óm šinrikjó napsal v cele smrti své vzpomínky: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments