Postsekularita a letní soutěž

Jako „postsekularita“ se v humanitních oborech označuje situace společnosti, do jejíhož veřejného prostoru se navrátilo náboženství. Má to tedy být stav, kdy se snad obrátily některé trendy procesu sekularizace a náboženství „vyšlo“ z privátní sféry, do níž bylo během tohoto procesu ve značné míře zatlačeno. O postsekularitě tak hovoříme především tehdy, když se náboženská témata více než dříve objevují ve veřejném politickém životě a ve veřejných diskusích a když se s náboženstvím můžeme ve větší míře setkat i mimo zdi kostelů, synagog, mešit, chrámů, klášterů apod.

Fotografii je možné zvětšit.

I když bychom neměli na mysli žádný z takových svatostánků, příkladů prezentace náboženství ve veřejném prostoru by byly miliony. Jeden z nich je na snímku, který byl vyfotografován v neděli v San Franciscu. Obsahuje tvrzení reverenda Muna, že „Ježíš se měl oženit a vytvořit Boží rodinu. Do doby, než mu bylo čtyřicet, mě požehnat Židy, Římany a celý svět. Tak se mohlo uskutečnit Boží království.“

Tvrzení na sanfranciském poutači skutečně odpovídá teologii korejského pastora a zakladatele Hnutí sjednocení Son-Mjong Muna (1920–2012). Takovou myšlenku je možné několikrát nalézt i v základní knize Munova hnutí, formulovanou například takto: „Původně měl Ježíš obnovit Nebeské království na zemi. Měl se stát Pravým rodičem obnoveného lidstva a králem Božího království na zemi. Kvůli nevíře lidí však nemohl původní Boží vůli naplnit…“[1] Zbývá jen doříci, že úlohu Pravého rodiče na sebe vzal právě reverend Mun.

Takové příklady náboženské prezentace ve veřejném prostoru budou předmětem naší letní soutěže. Zveme čtenáře, aby posílali fotografie plakátů, poutačů, billboardů nebo třeba i vystoupení živých lidí, zkrátka všeho, s čím náboženská společenství vycházejí na veřejnost a co je na veřejnosti reprezentuje, na adresu dingir@dingir.cz. Fotografie budeme s krátkým komentářem průběžně uveřejňovat, a to až do skončení soutěže 3. září 2018. Z každého tuctu autorů došlých aktuálních fotografií budeme losovat jednoho výherce a nabídneme mu knižní dárek podle vlastního výběru v hodnotě cca 500,- Kč. Do losování budou zařazeny fotografie bez ohledu na svou exotičnost. Jsou tedy vítány nejen ty ze San Francisca!

[1] Boží Princip. Výklad, Společenství Ducha svatého pro sjednocení světového křesťanství ve vydavatelství Ideál, Praha 1998, str. 371.

Fotografie: Ondřej Vojtíšek.

 

Související příspěvky:

Rozpory tří hlavních větví hnutí munistů se zatím spíše prohlubují (zde).

Svaté hotely v sekulrizované Evropě (ještě k prázdninové soutěži) (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments