Náboženství ve sporu o pojetí Státu Izrael

Stát Izrael, který letos slavil sedmdesáté výročí svého založení, stále nemá svou ústavu. Jedním z historických důvodů, proč k tomu nedošlo, byl i spor o sebepojetí nového státu ve vztahu k náboženství, a dále pak postoj náboženských stran, které za nejvyšší zákon považovali pouze Tóru.1 Místo psané ústavy tak existují jen základní zákony k jednotlivým oblastem fungování státu.

Nyní vláda Benjamina Netanjahua poslala do parlamentu návrh nového základního zákona, který má definovat Izrael jako „národní stát židovského lidu“. Některé jeho pasáže vzbudily rozruch doma i v židovské diaspoře. Jedná se zvláště o klauzuli 7B, která stanovuje ochranu „výlučného charakteru komunity sestávající z lidí stejné národnosti a stejného náboženství“. Premiér zákon obhajuje potřebou chránit židovský charakter státu v etnickém i náboženském smyslu, jako ochranu většiny, která podle něj také musí hájit svá práva.

Na stranu oponentů se netradičně postavil i prezident Reuven Rivlin, který vyjádřil obavy, že takto formulovaný zákon může být zneužit nepřáteli jako zbraň proti Izraeli i Židům ve světě, protože může být vnímán jako rasistický.

Rabín Rick Jacobs, prezident Union of Reform Judaism, reprezentující jeden a půl miliónů Židů z reformních synagog USA a Kanady, vyjádřil podobné obavy, když řekl, že zákon by v navrhované podobě posílil antisemitismus a oslabil podporu Izraele v Americe.

Arabský poslanec Júsef Džabarín ve čtvrtek na zasedání Knesetu návrh označil přímo jako „apartheidový zákon“, protože by podle něj legalizoval segregaci podobnou té, jaká byla v Jihoafrické republice nebo v jižních státech USA po občanské válce.

K judaismu se v Izraeli  hlásí asi tři čtvrtiny izraelské populace, k islámu 18 %, ke křesťanství asi 2 %.

Podle Times of Israel, zde, The Washington Post, zde a The Medialine, zde. Foto budovy Knesetu: Beny Shlevich, Wikimedia Commons.

 

1 Viz např. Marek Čejka, „Právní řád Státu Izrael a Common Law,“ dostupné zde.

 

Související příspěvky:

Rozhodnutie Natalie Portmanovej neprevziať prestížnu cenu Genezis vyvolalo sériu reakcií (zde)

Křesťané podpořili Židy a Stát Izrael (zde)

„Na Sión namiřte korouhev!“ Izraelská Bible má přispět k porozumění mezi židy a křesťany (zde)

Zákon proti sektám v izraelském parlamentu (zde)

Většina Izraelců si přeje uznání neortodoxních a občanských svateb (zde)

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments