Na pronásledování náboženských menšin v Rusku se nepřímo podílí i Francie

Obsah tvrzení, které uvozuje tuto zprávu, není ničím novým – a přece je důležité, že zaznělo v akademickém časopise. V posledním čísle časopisu CESNUR (o některých článcích v jeho starších číslech jsme referovali zde i zde) je totiž ukázána nitka mezi ruskou represivní mocí a francouzskou nevládní organizací FECRIS. Autorem článku je Willy Fautré, spoluzakladatel a ředitel nevládní organizace Lidská práva bez hranic (HRWF). Článek z posledního čísla časopisu CESNUR je k dispozici zde.

Evropská federace center výzkumu a informací o sektářství (FECRIS) byla založena ve Francii roku 1994 a v současnosti sdružuje 25 organizací z Francie i ciziny. Dalších 28 evropských a 5 mimoevropských organizací mají status korespondentů (o jedné z mimoevropských jsme psali zde a zde). Článek řadí FECRIS do tzv. antikultovního hnutí a připomíná, že jak celá federace FECRIS, tak její francouzské součásti jsou v rozhodující míře finančně podporovány francouzskou vládou.

Místopředsedou FECRIS je prof. Alexander Dvorkin (*1955), zaměstnanec ruské pravoslavné církve, který s požehnáním Alexije II., patriarchy moskevského a celé Rusi, založil roku 1993 Centrum Ireneje z Lyonu pro studia náboženství. Stal se předsedou Ruské asociace center pro studia náboženství a sektářství. Dvorkin se účastnil také „protisektářské“ konference v Pekingu roku 2008, na níž Čína obhajovala své pronásledování hnutí Fa-lun-kung,

Ačkoliv Dvorkin a ruské členské organizace FECRIS bojují proti evangelikálům, pentekostalistům, mormonům, bahá´ím, scientologům a mnohým dalším, nejvíce se jejich aktivity dotkly svědků Jehovových. Ruské antikultovní hnutí se totiž podílelo na tom, že na činnost svědků Jehovových byl uplatněn zákon Jarové. Jako „zákon Jarové“ jsou označovány dva ruské federální zákony, které rozšiřují možnosti boje proti extrémismu a terorismu. Jako extrémistickou výslovně zakazují misijní činnost mimo státem regulované prostředí. Zákony byly přijaty před dvěma lety, v létě 2016. V dubnu 2017 potvrdil ruský Nejvyšší soud, že organizace svědků Jehovových je extrémistická a pozastavil její činnost (článek Jana Jandourka o zákonu Jarové a o rozhodnutí Nejvyššího soudu přinesl Dingir 20 (2), 2017, str. 48–50). Asi 170 tisíc ruských svědků bylo tímto rozhodnutím připraveno o náboženskou svobodu, stát zkonfiskoval majetek jejich 395 právnických osob (většinou místních sborů), bylo zahájeno dvacet kriminálních vyšetřování a sedm svědků je již uvězněno, uvádí Willy Fautré v článku ve třetím čísle druhého ročníku časopisu CESNUR z května 2018. „Členové FECRIS v Rusku hrají přední úlohu v pobízení státní represivní politiky vůči náboženským hnutím cizího původu,“ napsal Fautré. Jeho článek vyznívá tak, že represemi, iniciovanými a schvalovanými Dvorkinem a dalšími příslušníky ruského antikultovního hnutí, vycházejícího z pravoslavné církve, je kvůli své podpoře FECRIS morálně pošpiněn i francouzský sekulární stát.

Náhledová fotografie Alexandera Dvorkina je z ruské televize; pořad je dostupný zde.

Související článek:

Perzekuce svědků Jehovových v Rusku (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Frankee
Frankee
14. 2. 2020 17:10

Jak jsem kvuli svědkům Jehovovým o práci přišel.