Muslimové ve Vídni
Uvnitř centrální vídeňské mešity. Fotografii je možné zvětšit.

Vídeňské islámské centrum na dunajském ostrově působí překvapivě malým a skromným dojmem. (Internetová prezentace centra je zde.) Bylo otevřeno 20. listopadu 1979 AD, což odpovídá 1. muharramu roku 1400 AH (prvnímu měsíci muslimského kalendáře). S pomocí saúdskoarabských financí bylo renovováno roku 2013. Ve všední den k večeru bylo minulý týden otevřeno – v mešitě se modlí tři muslimové, venku se baví hlouček mužů a v parku mezi centrem a Dunajem hrají děti fotbal a honí se pod dohledem samotných mužů, žen i úplných rodičovských dvojic.

Toto místo není pochopitelně zdaleka jediné, kde se vídeňští muslimové scházejí. Malých modliteben jsou po Vídni pravděpodobně desítky. Počet muslimů se v tomto městě odhaduje až na 14 %, což může být až asi 250 tisíc lidí, byť samozřejmě ne všichni ti, kdo mají kořeny v některé z islámských zemí, praktikují v Rakousku islám a ne všichni praktikující tak činí veřejně. Podíl muslimů na obyvatelstvu je ve Vídni výrazně vyšší, než je rakouský průměr: ovšem i v celém Rakousku tento podíl rychle stoupá. Od roku 2001 se počet muslimů v zemi zdvojnásobil; zvýšil se ze 4 % na 8 %, což je v současnosti asi 700 tisíc lidí. (Hlavní výsledky loňského šetření religiozity rakouského obyvatelstva jsou přehledně zde.) Tato demografická změna některé obyvatele Vídně zjevně znepokojuje. Zdi popsané výzvami k vyhnání muslimů (a zvláště Turků) jsou běžně vidět a ne vždy mají tyto výzvy týž osud, jako ta na obrázku: výzvu „muslimové ven“ na dunajské elektrárně přeměnili antifašisté na výzvu „nenávist k muslimům ven z hlav“.

Výsledek “rozhovoru” mezi graffiti na zdi dunajské elektrárny. Fotografii je možné zvětšit.

Ještě jedna věc je na mešitě ve vídeňském Islámském centru zajímavá: volně k dispozici je v ní více slovenských než německy psaných letáků. Asi patnáct různých slovenských informativních a vzdělávacích listů odkazuje na internetovou adresu www.islaminfo.sk. Ta ovšem nefunguje. A ani v Bratislavě není možné se o slovenských muslimech mnoho dozvědět. Modlitebnu prý má společenství asi dvou tisíc bratislavských muslimů v Obchodní ulici v centru města, ale viditelně označena není. Toto společenství ještě není registrováno státem (a současné znění zákona takové registraci brání) a na veřejnosti je – alespoň v Bratislavě – zcela neviditelné. Větší kontrast vůči asi 60 kilometrů vzdálené Vídni si ani nelze představit.

Fotografie: autor.

Související příspěvky:

Německo: Křesťané vymírají, islám na vzestupu (zde)

Pew: Počet muslimů by v Evropě rostl i bez přistěhovalectví (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments