Muslimové litují smrti kardinála Taurana
Jean-Louis Tauran na fotografii z roku 2012. Foto: Wikimedia Commons.

Když 5. července zemřel kardinál Jean-Louis Tauran (1943–2018), jedním z těch, kdo vyjádřili zármutek nad jeho smrtí byl Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa (*1965), generální sekretář Muslimské světové ligy. Právě Muslimská světová liga vstoupila v posledních měsících do intenzivního styku s nejvyššími představiteli římskokatolické církve.

Francouzský římskokatolický kněz, kardinál Tauran byl od roku 2007 předsedou Papežské rady pro mezináboženský dialog. V této roli byl v čele delegace, která v dubnu letošního roku vykonala návštěvu v Saúdské Arábii a byla přijata saúdskoarabským králem Salmánem bin Abd al-Azíz. Na takto vysoké úrovni se jednalo o první setkání představitelů Saúdské Arábie a Vatikánu. Spolu s generálním sekretářem Muslimské světové ligy Karimem Al-Issa podepsal kardinál Tauran memorandum porozumění. Návštěva kardinála a jeho delegace v Saúdské Arábii byla odpovědí na přijetí Karima Al-Issa papežem Františkem v září loňského roku.

Dobré vztahy mezi vedením římskokatolické církve a Muslimskou světovou ligou jsou ale také kritizovány. Ligu založila saúdskoarabská vláda (roku 1962), a stala se tedy hlavním nástrojem wahhábismu, saúdskoarabským státem propagované verze islámu, z níž čerpají i extrémisté. Liga je proto ze skryté podpory extrémismu podezírána. Provázanost se saúdskoarabskou vládou ukazuje i fakt, že generální sekretář Al-Issa byl v letech 2009–2016 jejím ministrem spravedlnosti.

Na náhledové fotografii je podepisování memoranda v dubnu letošního roku a – nahoře v modrém poli – vyjádření soustrasti papeži Františkovi v souvislosti s úmrtím kardinála Taurana. Foto z internetové prezentace Muslimské světové ligy; prezentace je zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments