Filipínský prezident slovně napadl křesťanství, církev se brání modlitbou a půstem

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nedávno vzbudil světovou pozornost (česky např. zde), když se velmi nevybíravým způsobem vyjádřil o křesťanské víře: „Kdo to vlastně je ten hloupý Bůh? Tento parchant je potom velmi hloupý,“ prohlásil, když komentoval křesťanské učení o prvotním hříchu. Nejednalo se o jeho první útok na křesťanství a církev. Parchantem („synem děvky“) již dříve označil i papeže Františka. Na ostrou kritiku, které se mu dostalo i od jeho dosavadních stoupenců, Duterte reagoval výzvou, ať mu Boží existenci někdo dokáže. Doslova slíbil, že pokud mu někdo prokáže, že je schopen s Bohem mluvit a vidět ho, okamžitě rezignuje.

Prezidentův mluvčí Harry Roque jeho vyjadřování obhajuje s poukazem na svobodu projevu a dává je do kontextu toho, že jako chlapec byl Duterte údajně sexuálně zneužit katolickým knězem.

Filipínští katoličtí biskupové v pondělí vyhlásili třídenní dobu modliteb, půstu a almužen, která má začít 16. července. Jméno prezidenta přitom nezmínili, ale je zřejmé, že hlavním důvodem jsou jeho výroky spolu s jeho krvavou antidrogovou kampaní, při níž bez soudu zemřelo mnoho křivě obviněných. Toto církev dlouhodobě kritizuje. Jeden z biskupů navíc prezidenta přímo označil za „psychopata“. Římskokatolická církev je v této zemi, původně španělské a později americké kolonii, velmi silná a vlivná. Filipíny jsou jednou ze dvou asijských zemí, kde katolíci tvoří většinu (tou druhou je Východní Timor). Podle sčítání lidu v roce 2015 se k ní hlásí více než 80 % obyvatel (protestantů je asi 11 %, muslimů něco přes 5 %). V roce 2001 biskupové podpořili opozici, která svrhla prezidenta Josepha Estradu.

R. Duterte se po vyhlášení dnů modlitby a půstu krátce sešel s arcibiskupem Romulem Vallesem a slíbil, že nyní své útoky na církev pozastaví.

Podle RNS, zde, s přihlédnutím k jiným zdrojům (např. zde, zde a zde). Foto Wikimedia Commons.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments