Festival Ratha Játrá v Praze

V neděli 15. července odpoledne se na náměstí Republiky v Praze konal indický festival Ratha Játrá (Ratha-Yatra), který každoročně pořádá Mezinárodní společnost pro vědomí Krišny v České republice. Na festival se sjela asi tisícovka příznivců tohoto hnutí z Česka i ze zahraničí.

Program festivalu Ratha Játrá začíná každoročně v pravé poledne průvodem, který ulicemi centra Prahy za hlasitého zpěvu mantry Haré Kršna táhne na lanech vysoký barevný vůz s božstvy. Ve tři hodiny odpoledne pak začíná kulturní program přímo na náměstí Republiky. Každoročně tento festival navštěvují významné osobnosti Mezinárodní společnosti pro vědomí Kršny (ISKCON), členové z různých center hnutí, ale i rodilí Indové žijící v České republice. Asi tříhodinový program letos zahrnoval promítání filmu o životě zakladatele hnutí Šríly Prabhupády, přednášky duchovních představitelů na různá témata, prezentaci o životě na farmě Krišnův dvůr v Městečku u Benešova, ukázku tradičního indického tance Bharatanatyam, několik hudebních vystoupení a bloků společného zpěvu mantry. Patrně největší úspěch z celého programu však zaznamenalo divadelní představení o Kršnovi a démonu Aghásurovi hrané dětmi z Krišnova dvora, které lze shlédnout zde na facebookovém profilu Stránky radosti.

Kromě kulturního programu na hlavním pódiu byly připraveny prezentace dalších aktivit hnutí Haré Kršna. Na vystavovaných posterech se návštěvníci mohli seznámit s filozofií a životním stylem členů hnutí, jinde si mohli vyzkoušet malování henou nebo způsoby oblékání sárí. K zakoupení zde byly nejrůznější knihy z vydavatelství “The Bhaktivedanta Book Trust” a také nový časopis Atma, který nahradil dříve vydávaný časopis Náma Hatta. Svou práci na prodejních stáncích prezentoval výrobce instantních bezlepkových potravin Damodara, prodejna farmářských produktů z Krišnova dvora Jamuna a Góvinda butik. Pro všechny návštěvníky bylo připraveno zdarma vegetariánské občerstvení.

Zde si můžete prohlédnout dvě krátká videa a několik fotografií:

Foto a video: Jitka Schlichtsová

 

Psali jsme v Dingiru:

Téma čísla1/2007

 

Související příspěvky:

10. jubilejní festival Ratha Yatra: zde.

Souhrn aktivit českého společenství oddaných Krišny: zde.

Oddaní Krišny v mezináboženském dialogu: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments