Cílem útoku v Džalálábádu byly náboženské menšiny

Teroristické útoky v Afghánistánu jsou natolik časté, že v Evropě budí už jen málo pozornosti. Událost, k níž došlo v neděli 1. července v afghánském městě Džalálábád,[1] si ale pozornost zaslouží také jako smrtelný útok na náboženské menšiny sikhů a dalších Indů.

Jak uvádějí zahraniční zdroje,[2] afghánský prezident Ašraf Ghaní se měl během své návštěvy Džalálábádu v neděli dopoledne setkat se zástupci afghánských sikhů a hinduistů. Setkání bylo odloženo na odpoledne. Když konvoj těchto zástupců dorazil k bezpečnostní prohlídce a všichni vystoupili z aut, objevil se sebevražedný terorista a zaútočil výbušninou. Zahynulo 19 lidí a nejméně dalších 20 bylo zraněno. Mezi oběťmi byl dvaapadesátiletý Avtar Singh Khalsa, dlouholetý vůdce sikhské komunity v Afghánistánu, jenž se měl stát po říjnových volbách prvním sikhským poslancem v afghánském Národním shromáždění. K sikhské menšině se tradičně přimykají i další Afghánci s indickým původem. Dohromady se nazývají kvůli zemi svého původu Paňdžábci. Nejen sikhové, ale všichni Paňdžábci považovali Avtara Singha za svého zástupce. Když se v pondělí k útoku přihlásil Islámský stát, argumentoval tím, že cílem útoku byli „polyteisté“. Toto označení by snad bylo možné s výhradami akceptovat u stoupenců tradičních indických náboženství, ale rozhodně ne u sikhů.

Postavení sikhů ve většinově islámském Afghánistánu, kde mají velké slovo radikálové z Tálibánu nebo sympatizanti Islámského státu, je už dlouhou dobu vratké. Konzervativní muslimové se bouří především proti pohřebním zvyklostem sikhů. Místní komunity se staly už několikrát objektem násilí kvůli kremaci svých nebožtíků, jež je pro muslimy „haram“, tedy zakázaným, znečišťujícím činem.

Sdělovací prostředky uvádějí, že v 70. letech žilo v Afghánistánu asi 80 tisíc Paňdžábců, zatímco v současnosti už jich je jen asi tisíc. Naproti tomu Wikipedia udává počet sikhů v Afghánistánu na 8 tisíc.[3] Každopádně tato náboženská menšina z Afghánistánu rychle mizí. Je možné očekávat, že po nedělním útoku dojde k dalšímu exodu sikhů z Afghánistánu a že se postavení zbylých sikhů ještě zhorší.

Foto: Youtube zde a zde.

[1] V češtině o něm informovala například ČTK zde.

[2] Například zde.

[3] Zde.

Související článek:

Sikhové prolévají krev a vzpomínají: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments