Veřejná meditace „Ticho pro mír“

Celou sobotu 16. června probíhala v Praze na náměstí Míru akce nazvaná „Ticho pro mír“. Jednalo se o společnou meditaci pod širým nebem, kterou doprovodilo několik dalších aktivit (kresby křídou na chodník, dětský program či psaní mírových poselství). Meditujícím, kteří seděli na zemi před kostelem sv. Ludmily od 8. do 21. hodiny, v podstatě přálo počasí – nezastihl je déšť, den byl ovšem nadprůměrně teplý a slunečný. Podle vyjádření tří organizátorek v osobním rozhovoru se k meditaci zastavovali a znovu přicházeli i náhodní kolemjdoucí. Jednu chvíli bylo meditujících až asi 45; celkem se zúčastnilo  200 – 300 lidí. Akce byla podle organizátorek velmi úspěšná. Největší duchovní zážitek jim přinesl polední koncert gongu: údery do gongu „vysílaly energii“ a směřovaly ji do všech světových stran, do výšky „k tomu, co nás přesahuje“, i dolů k tomu, na čem stojíme.

Kresba, která sloužila jako mandala, meditační pomůcka a nástroj ke zklidnění mysli, i jako logo akce.

Podle internetové prezentace (zde) akci zaštiťovala česká pobočka Budapešťského klubu (viz zde) a Česká transpersonální společnost (viz zde). Obě tyto organizace, spojené s osobnostmi Ervina Lászlóa (*1932), resp. Stanislava Grofa (*1931), se hlásí k takzvané nenáboženské spiritualitě. Ta navazuje na hnutí Nového věku, distancuje se ovšem nejen od jeho poněkud kontroverzního označení, které sousloví „New Age“ v současné době představuje, ale například i od jeho intenzivního očekávání transformace světa (naposled roku 2012) nebo od jeho komerčního, někdy až jarmarečního doprovodu.

České uvedení do nenáboženské spirituality představuje kniha Kamily Němečkové Kapitoly k nenáboženské spiritualitě (2016), recenzovaná v časopise Dingir 19 (3), 2016 (obsah čísla je zde), nebo kniha Charlese Eisensteina Krásnější svět je možný, naše srdce to ví (2018). Recenze na ni je k dispozici zde.

Náhledový obrázek z meditace „Ticho pro mír“: autor.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments