Pastor při křtu usmrcen krokodýlem. Opravdu?

Mediálním světem tento týden prolétla zpráva o protestantském pastorovi, který byl v neděli zabit krokodýlem. Docho Eshete právě křtil druhého ze skupiny asi 80 věřících v jezeře na jihu Etiopie, když na něj predátor zaútočil. Přes veškerou snahu místních lidí a přítomných rybářů, kteří se pokusili zamotat zvíře do sítí, a se duchovního nepodařilo zachránit. Krokodýl jej usmrtil a sám unikl. Zprávu jako první přineslo BBC a po něm to převzala světová média včetně některých českých (např. zde).

Redakce Náboženského infoservisu se pokoušela zjistit detaily a zařadit tragédii do tamního náboženského kontextu. Nic jiného než informace z agenturní zprávy jsme však nenašli – žádné bližší informace o tom, z jaké denominace pastor byl, ani fotografie jiné než ilustrační s nějakým krokodýlem.

Našli jsme však článek na ateistickém blogu na serveru Patheos. Autor v něm právě kvůli nedostatku informací celou story zpochybňuje jako falešnou zprávu.

Ať už je to jakkoliv, uveďme si méně zpochybnitelné reálie:

V Etiopii se ke křesťanství hlásí necelé dvě třetiny obyvatel. 43,5 % jsou ortodoxní křesťané z orientální Tewahedo církve, k různým protestantským denominacím patří 18,5 %. Katolíků není ani jedno procento. Zbylou třetinu tvoří především muslimové. Protestanté jsou v amharštině jako pentaj, což je odvozeno od slova „pentecostal“, ačkoliv se k letničním hlásí jen menšina z nich.

 

 

Podle BBC, zde, a zprávy etiopského statistického úřadu z roku 2008, zde. Článek na stránkách Patheos je zde.  Náhledový obrázek krokodýla nilského v Etiopii Max Pixel.

 

Související příspěvky:

Pew: Za uplynulých sto let se počet pravoslavných křesťanů (pouze) zdvojnásobil. Výjimkou je Etiopie (zde).

Tanzanie: Při křtu utonuli dva lidé (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments