Magičtí ornamentalisté na Ladronce

Ve čtvrtek 31. 5. proběhla v pražské usedlosti Ladronka vernisáž výstavy. Uvedl ji výkladem motivace a tematiky vystavených obrazů Jan Hachran (*1994). Několik slov připojil spoluautor výstavy Miroslav Mlynář (*1987). Oba malíři se přihlásili k inspiraci v esoterice, hermetismu, alchymii, magii, svobodném zednářství, rosikruciánství, křesťanství, judaismu a (v případě jednoho obrazu) tibetského buddhismu.

Obrazy Jana Hachrana jsou převážně sítotisky na zlatou folii, plné drobných detailů, hermetických symbolů, geometrických útvarů a figurálních motivů. Ornamentalismus jako nově zmiňovaný směr navazuje na secesi, zejména na dílo Alfonse Muchy. Miroslav Mlynář vystavuje kresby (a několik děl jinými technikami) s explicitní, programově zjednodušenou hermetickou symbolikou a s vepsanými texty. Má jít o vyjádření vizí při magických rituálech.

Autoři se nehlásí k žádnému známému, veřejně prezentovanému esoterickému uskupení a ilustrují tím častý individuální, na organizacích nezávislý způsob zabývání se tímto segmentem současné západní spirituality.

Několik desítek obrazů je rozmístěno ve třech místnostech usedlosti, původně zájezdního hostince u říšské silnice, který nechal postavit majitel okolních vinic (založených již za Karla IV.) Filip Ferdinand de la Crone. Zkreslením jeho jména vzniklo lidové označení budovy. V létech 1993-2000 provozovali squatteři v chátrajících prostorách Ladronky mezinárodně proslavené Centrum nekomerční kultury. V současnosti (od r. 2005) je hlavním provozem restaurace s doplňkovým kulturním programem.

Výstava potrvá celý měsíc červen.

(Náhled na jeden ze sítotisků Jana Hachrana.)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments