Kanadský profesor psychologie varuje před omezováním náboženské svobody

Jordan Peterson, který přednáší psychologii na Torontské univerzitě, se v posledních letech proslavil svými přednáškami a videokomentáři k aktuálnímu společenskému dění. Bojovníka za svobodu projevu z pozice klasického liberalismu (jak se sám definuje) nedávno coby „duchovního vůdce tradicionalistů“ českému čtenáři představil server iDNES.cz (zde).

Sám není aktivní křesťan, ale minulý týden poskytl rozhovor křesťanské aktivistce Faytene Grassechiové, v němž reagoval na rozhodnutí Kanadského nejvyššího soudu, podle nějž může být křesťanské univerzitě v Britské Kolumbii Trinity Western University odmítnuta akreditace kvůli její sexuální etice. Studenti evangeklikální vzdělávací instituce založené v roce 1962 se zavazují dodržovat etický kodex („smlouvu“), který vylučuje mimo jiné i předmanželskou sexualitu. Sexuální intimita je v něm výslovně „vyhrazena pro manželství mezi jedním mužem a jednou ženou“ a prohlašuje, že je „Božím záměrem, aby se z ní těšili jako prostředku manželské intimity a plození.“ Aktivisté z LGBT komunity toto označili za diskriminační, a její právnické fakultě byla v některých provinciích odepřena akreditace pro její doktorský program. To vedlo k několikaletému sporu, který 15. června ukončil federální nejvyšší soud, jenž rozhodl, že akreditace může být fakultě z tohoto důvodu skutečně odmítnuta. Sedm z devíti soudců se shodlo na tom, že smlouva krátí práva příslušníků sexuálních menšin na rovný přístup ke vzdělání a že ochrana těchto práv je veřejným zájmem.

Peterson ve zmíněném rozhovoru křesťany vyzval, aby nebyli pasivní a více bojovali za svá práva, jelikož ta jsou „v tuto chvíli na totemu (lidských) práv velmi nízko“ a náboženská svoboda je v Kanadě stále více kvůli politické korektnosti umenšována.

 

Podle CBC, zde, a Christian Post, zde, s přihlédnutím k jiným zdrojům. Foto Youtube.

 

Související příspěvky:

Kanada: Spor o biblické verše v učebnici (zde)

Nejvyšší soud USA rozhodl v případu cukráře, který neupekl dort (zde)

Student religionistiky v Pensylvánii vyloučen z kurzu – údajně kvůli názorům na genderovou teorii (zde)

Studenti křesťanské univerzity proti prohlášení o sexualitě (zde)

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments