Ethan Gutmann: „V Číně se odehrává lidskoprávní katastrofa. Prosím, udělejte něco.“
Helena Válková a Milan Kajínek. (Obrázek je možné zvětšit.)

Poslankyně Helena Válková, předsedkyně petičního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, uspořádala ve čtvrtek 21. června 2018 setkání u kulatého stolu s předkladateli Petice za ukončení genocidy praktikujících Falun Gongu páchané čínským režimem (znění petice je z dispozici zde). Organizátoři sebrali a odevzdali 38 789 podpisů pod touto peticí. Původně se mělo dopoledne téhož dne odehrát také veřejné slyšení v Senátu. Čínská velvyslankyně Ma Kequing, která se ho měla též účastnit, na pozvání Senátu ovšem nereagovala, a akce byla proto zrušena (referovala o tom služba INFO.CZ zde, Český rozhlas připravoval posluchače na tyto akce zde ráno po 8:30).

Poslankyně prof. Válková vyzvala předsedkyni Asociace Falun Gong Veroniku Sunovou a Milana Kajínka, šéfredaktora české redakce Epoch Time, aby představili hnutí Fa-lun-kung a přiblížili jeho pronásledování v Číně. Po několika otázkách pak dala slovo jedno­mu ze dvou hlavních hostů, paní Čchen Čen-ping. Klidným a tichým hlasem hovořila drobná Číňanka o krutém zacházení ve vězení, v němž během 13 strávila celkem 10 let. S váhou 40 kg a podlomeným zdravím v důsledku mučení, otrocké práce a šikany se jí s pomocí lidsko­právních organizací (hlavně Amnesty International) a s pomocí dcery podařilo Čínu opustit. Nyní žije ve Finsku. Více o paní Čchen je zde.

Paní Čchen (vpravo) s dcerou, za nimi Ethan Gutmann. (Obrázek je možné zvětšit.)

Zatímco svědectví paní Čchen bylo velmi silné emotivně, vystoupení druhého hlavního hosta, amerického investigativního novináře Ethana Gutmanna, bylo plné podobně otřesných faktů a kvalifikovaných odhadů. Podle nich je nyní v čínských věznicích, pracovních táborech, psychiatrických léčebnách a v dalších součástech represivního systému vězněno asi 4–5 milionů lidí. Gutmann tvrdí, že situace praktikujících fa-lun-kung se zlepšila a nyní tvoří asi 10 % vězněných, což je asi půl milionu lidí (oproti ještě nedávným 20 %). Hůře jsou na tom nyní muslimští Ujgurové: těch je ve vězeních až asi jeden milion.

Jako investigativní novinář se Gutmann soustřeďuje na obchod s lidskými orgány a na tzv. orgánovou turistiku (již podstupují i někteří západní pacienti). Počet transplantací v Číně odhaduje asi na sto tisíc ročně, přičemž dobrovolných dárců Čína vykazuje asi 7 tisíc (a i toto číslo je patrně nadhodnoceno). Zbylé transplantace jsou umožněny odebí­ráním orgánů vězňům ještě zaživa. O této problematice napsal slavnou knihu Jatka (vy­šla i česky, recenze „Příběhy vězňů svědomí“ je v časopise Dingir 19 (2), 2016, s. 68–69). Počet praktiku­jících fa-lun-kung, kteří byli v letech 2000–2008 zavražděni kvůli nedobrovolnému darování orgánů, odhaduje na více než sto tisíc. Také paní Čchen odebrali během věznění vícekrát krev, ale nedobrovolné darování orgánů se jí – možná kvůli nemocem a celkové slabosti organismu – vyhnulo. Náročné zdravotní testy muselo podle Gutmanna podstoupit už asi 17 miliónů Ujgurů, velká většina z nich (zatím) na svobodě. Na závěr svého vystoupení Gutmann zopakoval své předsvědčení, že v Číně se odehrává lidskoprávní katastrofa, a požádal: „Udělejte něco!“ Ocenil aktivity Čechů a zvláště zmínil ty „statečné“, kteří loni veřejně protestovali proti výstavě mrtvých lidských těl (viz např. zde).

V další diskusi došlo i na odhad praktikujících fa-lun-kung v Číně nyní, po téměř 20 letech krutého pronásledování. Z počtu asi 70 miliónů příslušníků hnutí Fa-lun-kung v roce 1999 působí v současnosti skrytě a v domácnostech asi 30–40 miliónů. Tak to uvedl v jednom z posledních diskusních příspěvků Bohumil Bartošek, místopředseda Asociace Falun Gong. Není divu, že svědectví, fakta a odhady, které zazněly u kulatého stolu v Poslanecké sněmovně, nechtěla paní velvyslankyně dopoledne v Senátu ani slyšet.

Všechny fotografie: Jiří Chlebníček.

Rozhovor s Ethanem Gutmanem zveřejnila televize DVTV 26. 5. 2018, zde.

Související příspěvky:

Fa-lun-kung v televizi Prima (zde).

Čína tvrdě potírá kritiku své politiky vůči „nejšťastnějším muslimům na světě“ (zde).

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments