Bezbožné mládí? Generační rozdíly na náboženské mapě světa

Agentura Pew Research Center nedávno publikovala další studii věnovanou současné religiozitě, tentokrát celosvětové. Americký fact tank se nyní zaměřil na rozdíly mezi mladou a starší generací. Z dat z více než stovky zemí světa vyčetl, že mladí lidé (18–39 let) jsou celkově méně religiózní, než je generace starší. Mezi jednotlivými zeměmi a regiony jsou však rozdíly.

Ve 46 zemích mladí méně než starší považují náboženství ve svých životech za „velmi důležité“ a jen ve dvou (Gruzie a Ghana) je tomu naopak. Podobně je tomu s náboženskou příslušností. V 41 zemích se mladí hlásí k nějakému náboženství méně než lidé starší než 39 let. Největší generační propast je v Kanadě (28 %), Dánsku (26 %) a v Jižní Koreji (24 %, psali jsme zde), dále pak v Austrálii, Norsku a Švédsku (psali jsme zde). V ČR je rozdíl 14 procentních bodů. Jediné dvě země, kde se mladí identifikují s nějakým náboženstvím více než starší, jsou Čad a opět Ghana. Čad s Libérií jsou pak jedinými zeměmi, kde se mladí modlí více než příslušníci starší generace, obráceně je tomu v jednasedmdesáti zemích. Rozdíl v návštěvnosti bohoslužeb je významný v 56 zemích – jen ve třech (Arménie, Libérie a Rwanda) jsou mladí aktivnější než starší, v 53 je tomu naopak.

Podle analytiků PRC však tato data nutně neznamenají, že se svět stává méně náboženským. Trend, kdy mladí jsou méně religióznější, platí jen pro určité regiony – týká se především Evropy a pak Jižní Ameriky. Naopak v subsaharské Africe a v asijsko-pacifické oblasti nejsou generační rozdíly skoro žádné. Nejvíce tak odliv mladých zaznamenávají země převážně křesťanské. Navíc autoři zprávy připouštějí, že mnozí lidé mohou víru více praktikovat až v pozdějším věku – i dnešní mladí mohou být později religióznější.

Celá zpráva The Age Gap in Religion Around the World dostupná zde. Náhledový obrázek Wikimedia Commons.

 

Související příspěvky:

Luterskou církev ve Švédsku opouštějí věřící (zde)

Slavný ateista R. Dawkins vyjadřuje obavy z odkřesťanšťování Evropy (zde)

Víra a nevíra v „post-pravdivostní generaci“ (zde)

UK: Chrámy inspirují mladé ke konverzi (zde)

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments