Zahraniční zprávy

„Republikánská“ religiozita nebělošských demokratů

Pew Research Center se na svých stránkách vrátilo k nedávnému rozsáhlejšímu průzkumu víry v Boha v americké populaci (psali jsme zde). Americký fact tank se tentokrát zaměřil na data, z nichž vyplývají rozdíly mezi demokratickými a republikánskými voliči. To, že demokraté vykazují menší míru náboženské víry, není nic překvapivého. V Boha či jinou vyšší sílu věří 95 % republikánů, ale jen 86 % demokratů, přičemž v „Boha, jak ho popisuje Bible,“ nevěří ani polovina (45 %) z nich; u republikánů je to 70 %. Zajímavější čísla však vyjdou, pokud se zohlední další demografické faktory, konkrétně etnické skupiny. „Bezvěrectví“ je totiž spojené především s bělošskou demokratickou populací: 21 % uvádí, že nevěří v Boha ani jinou vyšší sílu. Nebělošská (tedy hlavně černošská a hispánská) část demokratického voličstva je stejně věřící, jako jsou republikáni jako celek: 95 %. V biblického Boha věří podle průzkumu 61 % nebělošských demokratů, to je skoro dvojnásobek, než je tomu u bělošských.

Podobně je tomu s náboženskou praxí. Podle staršího průzkumu z roku 2014 (Religious Landscape Study) minimálně jednou týdně bohoslužby navštěvuje 39 % nebělošských demokratů (přičemž černošských 47 %), bělošských jen 22 %. U republikánů celkem je to 44 %. Tři čtvrtiny demokratů černé pleti tvrdí, že je pro ně náboženství „velmi důležité“.

Co se týče etických témat, na která má náboženské přesvědčení výrazný vliv, stojí nebělošští demokraté uprostřed mezi demokraty bílými a republikány. Legální potraty chce 58 %, o 18 procent méně než u bílých demokratů, ale o dvacet více než u republikánů.

Podle Pew Research Center, zde.

 

Související příspěvky:

Průzkum: Naprostá většina Američanů věří v Boha – ale co to znamená? (zde)

Spojené státy modlící se (ale potichu a každý sám) (zde)

Atlantida, duchové a UFO ve víře Američanů (zde)

„Stojíme za tebou, Jacku“, sdělují černošští duchovní cukráři, jehož případ bude řešit Nejvyšší soud USA (zde)