Ramadán v Egyptě: V mnohých mešitách se nesmějí pronášet kázání

V Egyptě si někteří muslimové o ramadánu musejí odepřít nejen jídlo během dne, ale i kázání. Úřady  totiž kázání  v mnoha mešitách po celé zemi zakázaly. Jedná se o preventivní opatření v rámci boje proti islamismu a terorismu, což je prioritou současné vlády. Půst je pro muslimy příležitostí pro intenzivnější duchovní život, ale extrémisté jej chápou i jako motivaci k násilí. Před rokem např. zaútočili na autobus s křesťanskými poutníky, z nichž 28 přišlo o život.

Za předchozí vlády napojené na Muslimské bratrstvo vzniklo mnoho mešit v průčelích obchodů. Zvláště ty jsou v hledáčku protiteroristických aktivit současné administrativy, byť mnohé stále pobírají státní příspěvky. Kázání imámů jsou pod dohledem, a když se některý odchyluje od předepsaných témat, bývá propuštěn. Rostou pokuty za to, když z tlampačů minaretů zní něco jiného než běžné svolávání k pravidelné modlitbě. O letošním ramadánu byl vydán zákaz kázání asi ve 20 tisících „rizikových“ mešit. (Celkově je v Egyptě 110 tisíc mešit).

„Mešity v průčelích slouží k politickému organizování a náboženské instrukce v nich poskytují nekvalifikovaní kazatelé. Své promluvy hlásají pomocí megafonů, zvláště pozdě večer během ramadánu,“ říká Ghani Hindi z Nejvyšší rady pro islámské záležitosti.

Mnozí věřící jsou však horlivostí vlády zklamáni. „Toto rozhodnutí ministerstva je generalizující a nemá co do činění s tím, so se děje v mé mešitě,“ říká třiačtyřicetiletý učitel  Abdul Aziz al-Ghafar, který navštěvuje mešitu na předměstí Káhiry. Jejich imám podle něj není nijak napojený na Muslimské bratrstvo, výborným způsobem vede modlitby a podává zajímavá kázání.

Ramadán končí 14. června, ale není jasné, zda omezení nebudou pokračovat i poté.  

Zpracováno podle RNS, zde. Ilustrační obrázek iftarové večeře a mešity v průčelí obchodu v New Yorku převzat Wikimedia Commons, zde a zde.

 

Související příspěvky:

Egyptská vláda chce chránit křesťany, ale postihovat ateisty (zde)

Křesťanský hlas v egyptských volbách (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments