Zahraniční zprávy

Modlitba při otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě

Modlitba při otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě

O tom, že přesun americké ambasády do Jeruzaléma je záležitostí nejen politickou, ale i náboženskou, jsme zde už psali. Při jejím pondělním slavnostním otevření se to potvrdilo i tím, že jej provázely i modlitby. To samo není zase tak neobvyklé (o roli evangelikálních pastorů v Bílém domě jsme psali zde), pozornost však vzbudila osobnost pastora, který modlitbu pronášel: byl to dallaský kazatel Robert Jeffress (na obrázku).

Mezi těmi, kteří se proti jeho účasti ohradili, byl slyšet především bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney, který nyní kandiduje do senátu za stát Utah. Média upozornila na jeho tweet o tom, že to byla špatná volba, jelikož Jeffress  je „náboženský bigot“.

Citoval jeho výroky, které pronesl při jedné konferenci v roce 2011, že židé, kteří se neobrátí ke Kristu, nemohou být spaseni a že mormonismus a islám jsou „hereze z hlubiny pekla“. Romney sám je vysoce postaveným členem mormonské Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů. (O jeho vztahu s evangelikální komunitou v době, kdy se za republikány ucházel o prezidentský úřad, jsme psali v článku „Víra a volby,“ Dingir, 2/2013).

Jeffress rovněž na Twitteru odpověděl, že křesťanství po 2 000 let učí, že spása je pouze skrze Krista. “Fakt že spolu s milióny evangelikálních křesťanů po celém světě tuto víru uznávám, není věc bigotnosti ani není ani hodno pozornosti médií.“

Jeffress je pastorem megasboru v Dallasu, který patří k Jižní baptistické konvenci. Před volbami patřil k nejaktivnějším evangelikálním vůdcům, kteří podporovali D. Trumpa (viz článek “Náboženský hlas pro Donalda Trumpa,” Dingir 1/2017).

I druhý z duchovních, kteří při slavnostním otevření pronesli modlitbu, vzbuzuje kontroverze. John Hagee je čelním představitelem tzv. křesťanského sionismu – zakladatel lobbistické organizace Christians United for Israel. V roce 2008 ve volbách podporoval republikánského kandidáta Johna McCaina. Ten se od něj tehdy distancoval, když byla zveřejněna nahrávka kázání, v němž Hitlera označil za Boží nástroj. Hagee tato slova označil za vytržená z kontextu a zdůraznil, že holokaust vždy považoval za zlo. V pondělí poděkoval Bohu za to, že dal D. Trumpovi odvahu ukázat světu „pravdu, která byla ustanovena před 3 000 lety – že Jeruzalém je a vždy bude věčným hlavním městem Izraelského lidu.“

 

Zpracováno podle RNS, zde a CNN, zde.  Foto: Gage Skidmore, Flickr a Wikimedia.

 

Související příspěvky:

Donald Trump, Jeruzalém a druhý příchod Krista (zde)

„Na Sión namiřte korouhev!“ Izraelská Bible má přispět k porozumění mezi židy a křesťany (zde)

Nejevangelikálnější Bílý dům v historii (zde)