Domácí zprávy

Křesťané podpořili Židy a Stát Izrael

Křesťané podpořili Židy a Stát Izrael

Za velkého zájmu médií se včera 22. dubna 2018 konala akce „Kulturou proti antisemitismu“. Sestávala z „Pochodu dobré vůle“ centrem Prahy a vzpomínkové akce „Všichni jsme lidi“ ve Valdštejnské zahradě. Podle médií se pochodu účastnilo asi 400 lidí. Kromě vzpomínky na oběti šoa a protestu proti antisemitismu (vyjádřenému letos peticí) si účastníci letos připomněli i 70. výročí vzniku Státu Izrael.

Křesťanský sionismus je někdy spojen s postoji proti islámu a muslimům. (Obrázek lze zvětšit.)

Akce „Kulturou proti antisemitismu“ se koná každoročně od roku 2004. Pořádá ji česká odbočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém, která je u nás největší reprezentantkou tzv. křesťanského sionismu. Tento myšlenkový směr spojuje očekávaný druhý příchod Krista s návratem Židů na území, která obývali v biblické době, a s probuzením jejich náboženského života. Křesťanští sionisté tedy podporují židovské osídlení Palestiny, Stát Izrael i židovskou kulturu a judaismus. Počátky křesťanského sionismu sahají až do dob reformace, ale v posledních desetiletích má ohlas především v evangelikální části protestantismu. Stručně o Mezinárodním křesťanském velvyslanectví Jeruzalém viz článek v časopisu Dingir 1/2003, str. 2–4.

Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém vzniklo roku 1980 na protest proti jednání západních států, které po anexi východního Jeruzaléma Izraelem přesunuly svá zastupitelství a další úřady do Tel Avivu. Aktuální rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa o přenesení amerického velvyslanectví do Jeruzaléma posílilo křesťanský sionismus, jenž je právě ve Spojených státech politicky mimořádně vlivný. O náboženských souvislostech Trumpova rozhodnutí jsme psali zde.

Valdštejnská zahrada 22. 4. 2018. (Obrázek lze zvětšit.)

 

Související články:

„Na Sión namiřte korouhev!“ Izraelská Bible má přispět k porozumění mezi židy a křesťany, zde.

„Postoje jsou důležitější než fakta.” K výročí inaugurace D. Trumpa o něm vyšla další knihazde.

Donald Trump, Jeruzalém a druhý příchod Krista, zde.

Náhledová fotografie z Valdštejnské zahrady 22. 4. 2018. Foto: archiv.