Zahraniční zprávy

Student religionistiky v Pensylvánii v kurzu křesťanství pokračuje

Student religionistiky v Pensylvánii v kurzu křesťanství pokračuje

Nedávno jsme psali (zde) o případu studenta religionistiky, který média informoval o svém vyloučení z kurzu křesťanství na Indiana University of Pennsylvania (IUP). Uvedli jsme, že kauza má být vyřešena následující týden. To se také stalo a rektor univerzity Michael Driscoll na „neomezenou dobu“ disciplinární řízení pozastavil a Lake Ingle tak může v předmětu křesťanství pokračovat.

Prof. Driscoll přitom vyjádřil politování nad medializací případu, která jej nabila takovým emočním nábojem, že „rozumné a věcné zhodnocení celé záležitosti je patrně nemožné“. Uvedl, že jeho rozhodnutí může být napadnutelné pro nedodržení procesních pravidel, ale že tak činí s vědomím, že ochrana „základních hodnot IUP“ je pro něj priorita.

Rektor připustil, že v ochraně prvního dodatku k americké ústavě (zaručující svobodu náboženství a vyjadřování) univerzita v poslední době pokulhává. Připomněl např. potíže, do níž se dostala skupina studentů, když byli napadáni jako „fašisté“ a „nacisté“ za to, že pozvali k přednášce zakladatele jedné konzervativní organizace. „Lidem s názory, které se vám nelíbí, je ve svobodné společnosti dovoleno existovat i hovořit a mohou vám i nadávat.“ Rektor uvedl, že i nadále bude atmosféru v Ingleho třídě sledovat. Lake Ingle rektorovi vyjádřil za jeho „správné rozhodnutí“ svou vděčnost. Dr. Downiová se i nadále k případu nechce vyjadřovat.

 

Zpracováno podle článkuPittsburgh Post-Gazette ze dne 19. 3. (zde) s přihlédnutím k Fox News (zde). Náhledové foto Youtube.