Zahraniční zprávy

Student religionistiky v Pensylvánii vyloučen z kurzu – údajně kvůli názorům na genderovou teorii

Některá americká média tento týden informovala o případu studenta religionistiky na Indiana University of Pennsylvania, který se dostal do konfliktu s vyučující dr. A. Downiovou, která vede kurz o křesťanství nazvaný „Já, hřích a spása“. Ta při jednom semináři pouštěla TED talk transsexuální pastorky Pauly Stone Williamsové (která ještě jako Paul Williams vedla konzervativní evangelikální organizaci Orchard Group a kázala ve dvou megasborech),1 a poté vyzvala přítomné dívky, aby její proslov komentovaly. Když se žádná nevyjádřila, ujal se slova student Lake Ingle a prohlásil, že z biologického hlediska existují pouze dvě pohlaví. Také zpochybnil údaj o rozdílu v platech mužů a žen, který řečnice ve svém vystoupení uvedla. Podle jeho tvrzení jej poté Downiová vykázala z učebny s tím, že se už nemá vracet, a nahlásila jej univerzitní etické komisi (Academic Integrity Board). Na základě jejího rozhodnutí mu bylo sděleno, že je z kurzu dočasně vyškrtnut. Zda bude předmět, který potřebuje k ukončení studia, moci absolvovat, se má rozhodnout příští týden.

Média, která o události referovala, uvedla, že univerzita k případu nemůže podávat bližší informace a dr. Downiová s novináři nekomunikuje. K dispozici je tak pouze dopis etické komise, kterým studenta napomenula za to, že narušil diskusi tím, že hovořil, když nebyl vyzván, že se nevhodně projevoval v „reakci na požadavek, aby v klidu naslouchal proslovu trans řečnice o realitě mužských privilegií a sexismu“ a že vyjadřoval neopodstatněná obvinění, že jej vyučující bude pro jeho názory postihovat při klasifikaci. The Indiana Gazette uveřejnily i reakci Pauly Williamsové, která řekla, že o případu nemá bližší informace, ale věří, že univerzita rozhodne spravedlivě. Uvedla pouze, že pokud student opravdu zpochybnil legitimitu její existence jako transgenderové ženy, byla by to záležitost jejích občanských práv. „Mám právo existovat, je mým americkým právem existovat jako transgenderová žena, ať se to tomu studentovi líbí nebo ne. V tomto smyslu je to otázka občanských práv, “ řekla pastorka.

Ingle pro média řekl, že nejde o názory na sexualitu a gender, ale o svobodu projevu zaručenou prvním dodatkem americké ústavy. Vyučující podle něj zneužívá své postavení k ideologické indoktrinaci. Sám by chtěl jednou na vysoké škole učit, aby přispěl k tomu, že učitelé nebudou „dodavatelé ideologie, ale pedagogové.“

 

1 Viz např. „After More Than 20 Years as Conservative Leader, Paul Williams Comes Out as Transwoman, “ Christian Post 19. 6. 2017, zde. Stránky pastorky zde.

Zpracováno podle článků v The Indiana Gazette (zde), Pittsburgh Post-Gazette (zde) a Fox News (zde).

 

Aktualizace zprávy: Student religionistiky v Pensylvánii v kurzu křesťanství pokračuje (zde)

 

Další příspěvky:

Američtí religionisté se otevřeně přihlásili k politickému aktivismu (zde)

Náboženství ve sporu o toalety (zde)

„Stojíme za tebou, Jacku,“ sdělují černošští duchovní cukráři,  jehož případ bude řešit Nejvyšší soud USA (zde)

Nejde jen o jeden dort (zde)

LGBTQ+ bohoslužba v Praze (zde)