Reportáže

Než bude čínským křesťanům zvonit hrana

Než bude čínským křesťanům zvonit hrana

Několik desítek účastníků měla dnešní akce na podporu čínských křesťanů, jimž české úřady odepřely azyl. Konala se v podvečer u památníku obětí totality v Praze na Újezdě. Uprchlíků se již dříve zastaly oficiálními prohlášeními české církve (viz např. zde, zde či zde) i některá média (např. zde); dnešní setkání mělo ovšem vrchol ve společných modlitbách. Účastníci přitom nepamatovali jen na sedmdesát odmítnutých čínských uprchlíků (sedmdesátka sestavená z hořících svíček byla na jednom z podstavců nepřehlédnutelná), nýbrž i na další utlačované a pronásledované náboženské menšiny v pevninské Číně i na další nesvobodné Číňany. Vidět proto bylo i několik tibetských vlajek a jedna vlajka Čínské republiky (Tchaj-wanu).

Vědomí, že všichni pronásledovaní čínskými komunisty jsou na jedné lodi, bylo patrné i z toho, že farář Českobratrské církve evangelické (ČCE) Mikuláš Vymětal, který setkání vedl, předal hned slovo panu Hungovi. Pan Hung praktikuje duchovní cvičení fa-lun-kung v Česku zcela svobodně na rozdíl od tvrdě pronásledovaných praktikujících v Číně. V osobním rozhovoru po akci pan Hung svěřil, že stoupenci hnutí Fa-lun-kung to nemají lehké ani ve Vietnamu, odkud pochází, protože vládnoucí vietnamští komunisté i ve vztahu k hnutí Fa-lun-kung napodobují své čínské soudruhy. Po pozdravu herečky a aktivistky Táni Fišerové zmínil muslim Ondřej Adamík situaci ujgurských muslimů, žijících většinou v čínské provincii Sin-ťiang. Reformní Židovka Zuzana Schreiberová připomněla, že za druhé světové války se Peking stal útočištěm prchajících Židů. Za pouhé dvě generace se ovšem vztah Číňanů k náboženským menšinám radikálně proměnil. Dále krátce vystoupili českobratrský farář Tomáš Cejp, jeden z autorů Otevřeného dopisu předsedům obor komor Parlamentu ve věci azylu čínských křesťanů (připojit se k němu je možné zde), Jan Voves, člen Církve bratrské a jeden ze svolavatelů setkání, a Pavel Pokorný, první náměstek synodního seniora ČCE.

Již za houstnoucího deště četla Jitka Černošová 43. žalm z čínské Bible a týž žalm se pak společně česky modlili i někteří účastníci setkání. Společnou modlitbou byl také křesťanský Otčenáš. Píseň “Jednou budem dál” zpívali pak účastníci česky i anglicky. Farář Vymětal upozornil na zvony, které se na podporu čínských uprchlíků právě rozezněly z katolického kostela Panny Marie Vítězné a z evangelického kostela U Salvátora. Zvony budou provázet i další akci na podporu čínských uprchlíků, kterou farář Vymětal chystá na Zelený čtvrtek. Tehdy se tradičně zvoní hrana. Účastníci setkání si jistě přáli, aby hrana brzy nezněly i za uprchlíky.

Foto: autor.

Související články:

Svoboda náboženství v Číně v nové zprávě Amnesty International (zde)

České úřady prvním čínským uprchlíkům azyl odmítly (zde)

Čína tvrdě potírá kritiku své politiky vůči „nejšťastnějším muslimům na světě“ (zde)