Domácí zprávy

Večer Logosu tentokrát s alchymií

Večer Logosu tentokrát s alchymií

Tradiční večer s představením nového čísla časopisu Logos se konal v pátek 9. února 2018 v podzemí pražské kavárny Liberal. Právě vyšlý „sborník pro esoterní chápání života a kultury“ s vročením 2017 představil Jindřich Veselý, jeden z jeho redakčního trigonu (redakci sborníku se věnují ještě Zuzana Zadrobílková a Ladislav Puršl). Jeho tématem je esoterní pojetí snu. Redakce už připravuje sborník pro letošní rok s tématem hermetické iniciace.

O hlavní část programu večera se postarali alchymisté ze sdružení „Trutnov město draka“. Předvedli podrobný videozáznam své alchymické práce podle spisu Příbytky filosofů francouzského alchymisty Jeana Juliena Fulcanelliho (1877–1932). Nahlédnout takto do alchymické „kuchyně“ je velmi neobvyklé a vzácné, protože alchymisté obvykle své postupy a úspěchy tají. Trutnovští prezentovali – tentokrát nikoli na filmu, ale přímo – i několik svých zvláštních nástrojů i zajímavý výsledek své práce: předpokládají a doufají, že na dně alchymické baňky jim rostou šupinky zlata.

Časopis Logos je rodinným stříbrem českých hermetiků. Původně byl vydáván meziválečným spolkem Universalia, který představoval a popularizoval hermetismus a některé další esoterické obory široké veřejnosti. Po sedmi letech existence spolek začal vydávat časopis Logos a jako šéfredaktora ustanovil jednu ze svých čelních postav, Jana Kefera (1906–1941). Časopis vycházel od roku 1934 do roku 1940, kdy byl spolek úředně rozpuštěn. Jan Kefer pak zemřel v koncentračním táboře. Na tuto bohatou historii se pokusila navázat obnovená Universalia roku 1990. Časopis Logos měl na starosti především jeden z hlavních obnovitelů, Vladislav Zadrobílek (1932–2010), skutečná renesanční postava českého hermetismu, známá též pod pseudonymem D. Ž. Bor (jeho článek o alchymii pro časopis Dingir je zde). Když roku 1998 vyvrcholily v Universalii spory a Vladislav Zadrobílek ji spolu s dalšími opustil, přešlo vydávání Logosu do Zadrobílkova nakladatelství Trigon. Tam vychází dosud a – jak bylo možné na večírku Logosu také slyšet z různých stran – po jeho smrti kvalita časopisu nijak nepoklesla.

Foto: autor.