Zahraniční zprávy

“Syn pouště”: zítra začíná výstava fotografií orientalisty Aloise Musila

“Syn pouště”: zítra začíná výstava fotografií orientalisty Aloise Musila

Zítra, 21. února 2018, začíná v galerii “Věda a umění” v budově Akademie věd na Národní třídě 3 v Praze výstava “Syn pouště: Cestovatel a fotograf Alois Musil (1868–1944)”. Otevřeno je v pracovní dny od 10 do 18 hodin. Výstava potrvá do 12. dubna 2018.

Výstava přináší unikátní výběr fotografií světoznámého orientalisty, cestovatele a spisovatele prof. ThDr. Alois Musila, dr. h. c., z přelomu 19. a 20. století. Jeho fotografie z cest po Orientu jsou osobitým obrazovým zápisníkem vědce, který je pořizoval především pro dokumentační účely; teprve posléze posloužily jako ilustrace jeho četných knih a pojednání. Dílo A. Musila, které plně náleží do vizuální interpretace Blízkého východu, zachycuje daná území na prahu změn 20. století.
Výstava představuje především výběr Musilových fotografií, které prošly úpravami (retuše, adjustování na hliníkové desky, atd.) odborných pracovníků FAMU, ale také originální předměty z jeho cest po Blízkém východě.
Výstava zachycuje Musilovy cesty nejen chronologicky, ale také geograficky. Celkové pojetí výstavní expozice tak navozuje procházku pouštní krajinou kopírující mapu Blízkého východu. Západní břeh Jordánu, Sinaj a Negev jsou spjaty s prvními Musilovými cestami po jeho příjezdu do Orientu v roce 1895. Snímky z Jordánska dokumentují jeho nejslavnější objev – pouštní zámek Qusajr cAmra, k němuž poprvé přicestoval v roce 1898. Další výpravy zavedly A. Musila až na území dnešní Saúdské Arábie, Sýrie a Iráku.
Alois Musil se také významně zasloužil o vznik československého Orientálního ústavu. Musilovy poznatky zůstávají pro badatele dodnes nenahraditelným zdrojem informací. Jeho vědecký záběr byl obrovský a stejně rozsáhlé je i zanechané dílo. Své zážitky a odborné poznatky shrnul do více než 70 knih, publikoval přes 1400 odborných i populárních článků.

Foto: plakát výstavy, text: pozvánka.

O Aloisi Musilovi je v současnosti k dispozici již několik publikací. Stručná a velmi hezká je zde. Prezentace Akademické společnosti Aloise Musila je zde. Výstava se koná jako připomínka 150. výročí narození Aloise Musila (*30. června 1868).