Domácí zprávy

Církev Sinčchondži má už i své české oponenty

Církev Sinčchondži má už i své české oponenty

Církev Sinčchondži (Šinčchondži, Shincheonji, SCJ) čelí ve své vlasti – v Jižní Koreji – kritice ze strany křesťanských církví, a to kvůli intenzivní misii v jejich řadách zvláště mezi mladými lidmi. Jak bylo možné se přesvědčit i v Praze (viz článek „Misie církve Sinčchondži“), členové církve Sinčchondži vystupují pod hlavičkou zdánlivě nezávislých vzdělávacích (biblických) institucí a zásadně nesdělují ani jméno své církve, ani jméno zakladatele či charakteristické doktríny, které by budoucím konvertitům mohly znít kontroverzně. (Stručně a obecně je možné se dočíst o způsobu misie zde na str. 80). Za své hlavní korejské oponenty považuje církev Sinčchondži Křesťanskou radu Koreje (CCK) a Křesťanskou rozhlasovou stanici (CBS). Na internetové prezentaci církve jsou tito oponenti odsouzeni velmi tvrdě: „Vše, co CCK a CBS řekli o Ježíšově církvi Sinčchondži (Sinčchondži), je lež. Všichni, kdo těmto slovům věří, jsou podvedeni,“ tvrdí například nedávný článek na oficiálních apologetických internetových stránkách.[1] Zápas mezi církví a ostatními korejskými křesťany zatím vyvrcholil smrtí mladé ženy Koo Ji In. O pražské tryzně za ni jsme psali zde.

Určitá opozice vůči misijním metodám a utajení církve roste i u nás, ačkoli rozsah misie nemůže být s Koreou ani zdaleka srovnán (pražská pobočka církve Sinčchodži má několik desítek členů, zatímco v Koreji jejich počet překračuje 200 tisíc.) Dvě kritické reflexe o náboru prostřednictvím organizace „Global Christian Leadership“ je možné nalézt zde, a nově dokonce funguje internetová stránka, která prozrazuje dobrý vhled do činnosti církve a také se pokouší poněkud rozptýlit „informační mlhu“, kterou si kolem sebe církev Sinčchondži vytvořila.

Ostatně – o tom, jak je pro církev důležité utajení, svědčí i to, že několik hodin po uveřejnění výše zmíněného článku „Misie církve Sinčchondži“ přestaly všechny aktivity, které byly v článku uvedeny jako aktivity církve Sinčchondži, existovat a nejsou od té doby již dohledatelné.

[1] Další články viz např. zde či zde.

Titulní obrázek je z internetové stránky s kritickými informacemi o církvi Sinčchondži.